17-1 t/m 15-3 2009
Willem Brakman

In mei 2008 overleed op 85-jarige leeftijd de schrijver Willem Brakman in zijn woonplaats Boekelo. Brakman had een bijzondere band met het Rijksmuseum Twenthe. Niet alleen was hij een van de trouwste bezoekers, hij stelde bovendien in 2007 zijn eigen Brakman's route door het Rijksmuseum Twenthe samen, een route met zijn favoriete schilderijen.

Als eerbetoon aan Brakman toont het museum een selectie van zijn schilderingen en tekeningen, aangevuld met enkele manuscripten, brieven en foto's. Ook is er een reconstructie te zien van Brakmans werkkamer in zijn huis in Boekelo.

WIllem Brakman

Willem Brakman, geboren in 1922 in Den Haag, behoort tot de kunstenaars met een dubbeltalent: schrijver en beeldend kunstenaar. Hij is bekend geworden als schrijver. In 1981 kreeg hij de P.C. Hooftprijs, op een moment dat hij nog niet de helft van zijn oeuvre geschreven had. In de jaren vijftig hield hij zich vooral bezig met schilderen. Toen hij in 1959 met het schrijven ernst begon te maken, verdween zijn beeldende werk naar de achtergrond.

In het najaar van 1998 hervatte Brakman het tekenen met het doel om zijn romans van een andere, weinig bekende kant te belichten. Bij elk van zijn boeken maakte hij een tekening van de essentie van het verhaal, een tekening die ook voor het omslag van het boek gebruikt zou kunnen worden.

Willem Brakman putte altijd uit grote overvloed. Niet alleen in zijn romans, maar ook in zijn schilderijen, gesprekken en brieven. In feite is er geen onderscheid; zijn beelden en verhalen roepen altijd een uniek universum op dat zijn oorsprong vindt in wat hij noemde 'een bovennormaal ervaringsleven'.

Nu Verwacht Tentoonstellingsarchief 2013 2012 2011 2010 2009
Red Storm