5-9 2009 t/m 14-2 2010
Red Storm

De tentoonstelling Red Storm toont vijftig werken van tien jonge Chinese kunstenaars onder wie Li Songsong, Guo Jin, Luo Fahui, Liu Xiqodong, Shen Xiaotong en Zhao Nengzhi. De werken zijn afkomstig uit de No Hero Foundation, een particuliere collectie die het museum onlangs in bruikleen kreeg.

Stormachtige ontwikkeling

Chinese kunst is al een aantal jaren zeer populair. De economische groei, en als gevolg daarvan de groter wordende individuele vrijheid voor kunstenaars in China, heeft tot een explosie geleid van het kunstaanbod. Zo is in Beijing en Shanghai een kunstmarkt ontstaan die elk jaar groter wordt, een stormachtige ontwikkeling die zelfs door de crisis niet lijkt te stoppen. Met de tentoonstelling Red Storm laat het Rijksmuseum Twenthe verschillende aspecten zien van de jongste Chinese hedendaagse kunst, die pas vanaf de jaren negentig tot ontwikkeling kon komen. Gaven kunstenaars aanvankelijk op een ingetogen wijze hun visie op de samenleving, de huidige generatie kunstenaars geeft op veel expressievere manier uiting aan gevoelens en schuwt niet om volop gebruik te maken van kleur, dynamiek en confronterende beelden.

Wang Chengyun

Don't forget about me

Don't forget about me van Wang Chengyun is een typerend voorbeeld. Door de spaarzame details en de deels oningevulde contouren van lichaam en gezicht van het meisje gaat alle aandacht naar het pistool, dat centraal in het beeldvlak is geplaatst en direct op de toeschouwer wordt gericht. Wang Chengyun schildert beelden van het huidige stedelijke China, waar de nieuwe economische wetten steden als Beijing en Shanghai in een razendsnel tempo doen veranderen.

Opening

De tentoonstelling is op zaterdag 5 september geopend door Bettine Vriesekoop, journalist en voormalig correspondent in China.

Catalogus

Bij de tentoonstelling is een catalogus verschenen met tekst van Frits de Coninck, kunstcriticus voor onder meer Het Financieele Dagblad en Museumtijdschrift. Verkrijgbaar in de Museumwinkel of via de webwinkel voor € 19,50.

Nu Verwacht Tentoonstellingsarchief 2014 2013 2012 2011 2010 2009
Red Storm