25-9 t/m 5-12 2010
Filip Jonker, Cardboard Tugboat 'De Furie'

Filip Jonker, Cardboard Tugboat ‘De Furie’

Met De Furie, een zelfgebouwde sleepboot van waterproof honingraatkarton, voer kunstenaar Filip Jonker begin september van Enschede naar Londen. Het verslag van zijn reis en het maakproces zijn te zien in Rijksmuseum Twenthe. De Furie zelf ligt in de binnentuin van het museum.

Onmogelijke opdracht

Door herkenbare objecten in niet voor de handliggende materialen uit te voeren, creëert Jonker nieuwe beelden. Zo maakte hij eerder een opblaasbare reddingsboot van hout en aan de rand van Hoogeveen bouwde hij een kerk van oude treinrails. De bouw van De Furie is zijn nieuwste project. Volgens sommigen was de tocht naar Londen een onmogelijke opdracht, voor Jonker is het project een manier om de mogelijkheden van een materiaal te verkennen. Het gaat hem niet alleen om het maken van een nieuw object, maar het is evengoed belangrijk dat het functioneert.

Weblog

In een loods van de Enschedese woningcorporatie Domijn heeft Filip Jonker heeft een paar maanden gewerkt aan de 7,10 meter lange sleepboot. Via zijn website www.filipjonker.nl is het ontstaansproces te zien.

GrensWerk

De tentoonstelling Filip Jonker, Cardboard Tugboat 'De Furie' is onderdeel van Kunstenfestival GensWerk, een jaarlijks kunstenfestival waar theater, muziek, beeldende kunst en architectuur in elkaar opgaan. Veel samenwerkende, culturele instellingen in Enschede zijn het decor van spannende voorstellingen, bijzondere tentoonstellingen en inspirerende ontmoetingen.

Nu Verwacht Tentoonstellingsarchief 2014 2013 2012 2011 2010
Filip Jonker. Cardboard Tugboat 'De Furie'