5-2 t/m 13-6 2011
Nicolaas Verkolje (1673-1746). De fluwelen hand

Rijksmuseum Twenthe organiseert de eerste grote overzichtstentoonstelling van de Nederlandse schilder Nicolaas Verkolje. In de tentoonstelling zijn portretten, historiestukken en prenten te zijn uit verschillende (inter)nationale collecties.

Het schilderij Mozes door Farao's dochter gevonden is een van de mooiste werken van de hand van Nicolaas Verkolje en behoort tot de collectie van Rijksmuseum Twenthe. Het is het perfecte voorbeeld van Verkoljes kenmerkende fluwelen hand; een uitzonderlijke combinatie van warm kleurgebruik en heldere lijnvoering. Met bruiklenen uit het Louvre in Parijs, uit de Thyssen-Bornemisza collectie en uit musea in Duitsland en Londen, biedt de tentoonstelling Nicolaas Verkolje (1673-1746). De fluwelen hand biedt de bezoeker nu een unieke gelegenheid om deze kunstenaar te leren kennen.

Hollands antwoord op de Franse kunst in de 18de eeuw

Rond het midden van de 17de eeuw raakt de dramatische schilderkunst van Rubens en Rembrandt uit de mode. In Holland komt er dan meer aandacht voor de klassieke tendensen uit Italië en Frankrijk zoals die te zien zijn in het werk van Poussin. Verkolje bracht aan het begin van de 18de eeuw deze twee ontwikkelingen samen door terug te grijpen op Bijbelse en mythologische thema's en dynamische composities. Zijn fluwelen toets, mooie kleurcombinaties en oog voor detail maken zelfs de meest dramatische verhalen toegankelijk en aangenaam om naar te kijken.

Internationaal verzameld

Een opmerkelijk feit is dat het werk van Verkolje in de 18de eeuw gekocht is door enthousiaste verzamelaars in het buitenland. Zijn werk bevindt zich in beroemde collecties zoals die van de Hermitage in St Petersburg, het Louvre in Parijs en de familie Thyssen-Bornemisza. De belangstelling in zijn geboorteland voor zijn werk was aanvankelijk aanzienlijk maar zakte weg in de 19de en 20ste eeuw. Nu er weer meer waardering voor de 18de eeuw bestaat, groeit ook de aandacht voor Verkolje en is zijn werk de afgelopen jaren aangekocht door Rijksmuseum Amsterdam, Rijksmuseum Twenthe en het Dordrechts Museum.

stier

Nicolaas Verkolje

Verkolje werd in 1673 geboren in Delft en kreeg vermoedelijk zijn eerste schilderlessen van zijn vader Jan. Na zijn opleiding verhuisde hij in 1700 naar Amsterdam waar hij de rest van zijn leven woonde en werkte. Hij werd door kunstenaarsbiografen zoals Arnold Houbraken en Jan van Gool geprezen als een groot meester en uitmuntend tekenaar. Zelf beweerde hij net zo goed dieren te kunnen schilderen als Paulus Potter, water als Willem van de Velde en bloemen als Jan van Huysum. Hij overleed op 73-jarige leeftijd in Amsterdam.

Nicolaas Verkolje (1673-1746). De fluwelen hand toont bijna dertig schilderijen waaronder Bijbelse en mythologische historiestukken en portretten van met name regenten en rijke kooplui in Holland. Daarnaast is er een dertigtal tekeningen en genretaferelen in mezzotint van zijn hand te zien.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Waanders de gelijknamige catalogus Nicolaas Verkolje (1673-1746). De fluwelen hand onder redactie van Everhard Korthals Altes en Paul Knolle.

Nu Verwacht Tentoonstellingsarchief 2014 2013 2012 2011
De Vuurvogel