2-7 t/m 4-9 2011
Nieuw in Enschede. Particuliere verzamelaars en Rijksmuseum Twenthe

Tijdens de zomermaanden is in Rijksmuseum Twenthe een speciale 'verzamelaars'-tentoonstelling te zien met werken die het museum recentelijk heeft verworven via schenkingen en bruiklenen. De aanwinsten lopen uiteen van moderne schilderijen en hedendaagse tekeningen tot prenten en zilver uit de 18de eeuw. Daarnaast is er een audiotour waarin de verzamelaars zelf vertellen over hun collecties.

Particulier initiatief

Particulier initiatief is een rode draad in de geschiedenis van Rijksmuseum Twenthe. Dat begon al met de oprichting van het museum in 1930 door de Twentse textielfamilie Van Heek en gedurende de 20ste eeuw is de collectie mede dankzij verschillende mecenassen gegroeid van de 140 schilderijen uit het prille begin tot de circa 8600 objecten van nu.

Uiteenlopende collecties

Ook in de 21ste eeuw blijkt het particulier mecenaat nog springlevend. De afgelopen periode is de museumcollectie opnieuw verrijkt met een groot aantal schenkingen en bruiklenen van grote en kleine verzamelaars. Zo wordt in deze speciale ‘verzamelaars'-tentoonstelling moderne en hedendaagse kunst getoond uit de collectie depot VBVR en van de No Hero Foundation. Daarnaast zijn er werken te zien van Breitner en Toorop uit een schenking van zes schilderijen uit de collectie Wierenga. Het zilver in deze tentoonstelling kreeg het museum in bruikleen van de Martens-Mulder Stichting en als schenking van J.P. ten Bruggencate. Uit de collectie K.K., het bezit van Jonkheer Beelaerts van Blokland en de collectie van I.E.C. Blans zijn respectievelijk hedendaagse werken op papier en beelden, 18de-eeuwse prenten en hedendaagse keramiek te zien. Ook zijn enkele aankopen opgenomen, die recent met particuliere steun werden verworven en tenslotte worden 22 tekeningen van Arno Kramer getoond, die de kunstenaar dit jaar schonk aan Rijksmuseum Twenthe.

Audiotour

De verzamelaars komen in deze tentoonstelling zelf ook aan het woord via een audiotour waarin ze vertellen over hun liefde voor de kunst, de drang tot verzamelen en hun beweegredenen om hun collectie uiteindelijk in Rijksmuseum Twenthe onder te brengen.

Nu Verwacht Tentoonstellingsarchief 2014 2013 2012 2011
De Vuurvogel