3-9 2011 t/m 8-1 2012
Thomas Gainsborough onthuld

Deze zomer kocht Rijksmuseum Twenthe het schilderij Boomachtig landschap met een rustende herder bij een zonnig pad en schapen van Thomas Gainsborough aan, mede dankzij de steun van het publiek via een crowdfundingactie. Het schilderij is nu te zien in een speciaal voor de gelegenheid ingerichte landschapsgalerij in de Gobelinzaal van het museum.

Droomaankoop wordt werkelijkheid

Rijksmuseum Twenthe kocht Boomachtig landschap van de Londense kunsthandel Richard Green. De Vereniging Rembrandt steunde de aankoop als eerste met € 200.000, mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds. Het VSBfonds en de Mondriaan Stichting zorgden samen nog eens voor € 140.000. Voor de laatste € 37.800 riep het museum de hulp in van het publiek via een crowdfundingactie. De Vereniging Vrienden van Rijksmuseum Twenthe zegden toe de donaties te verdubbelen tot een maximum van € 25.000. Door de bijdragen van het publiek en een donatie van het Roelvink Fonds werd binnen vier weken € 59.980 bijeengebracht.

Thomas Gainsborough

Thomas Gainsborough (Sudbury, Suffolk 1727-1788 Londen) is een van de beste en meest geliefde Engelse kunstenaars van de 18de eeuw. Zijn tekentalent werd al op jonge leeftijd erkend. Zijn vader liet hem op zijn dertiende naar Londen gaan om te studeren bij de graveur en tekenleraar Hubert-François Gravelot. Gainsborough schilderde in zijn begintijd vooral landschappen, maar concentreerde zich later op portretten, waarmee hij meer kon verdienen. Later verhuisde hij naar Bath, waar hij met zijn elegante portretten klanten uit de high society trok. Dankzij tentoonstellingen in de Royal Academy, waarvoor hij handig genoeg portretten van bekende klanten inzond, verwierf zijn werk in de jaren 1760 nationale bekendheid. In 1780 schilderde hij koning George III en koningin Sophie Charlotte, waarna hij meerdere koninklijke opdrachten kreeg. Gedurende zijn latere jaren schilderde Gainsborough weer vaak landschappen, zijn favoriete genre. Zijn voorkeur voor het landschap wordt ook duidelijk uit de prominente landschappelijke achtergronden in zijn portretten.

Boomachtig landschap

Thomas Gainsborough schilderde Boomachtig landschap toen hij 18 of 19 jaar oud was. Het schilderij ademt de sfeer van het landschap van zijn geboortestreek, het golvende Suffolk met zijn zandige karrensporen, oude eiken en weidse wolkenluchten. Gainsboroughs vroege landschappen zijn duidelijk geïnspireerd door Hollandse schilders, vooral Jacob van Ruisdael, Meindert Hobbema en Jan Wynants. Dit is te zien in de compositie met het naar achter lopende pad, de nauwkeurige natuurobservatie en de spectaculaire weergave van licht en schaduw in het landschap.
Het schilderij is zeer op zijn plaats in de collectie van Rijksmuseum Twenthe, waarin de geschiedenis van het landschap van de 16de tot en met de 19de eeuw een rode draad vormt, van Pieter Brueghel de Jonge en Ruisdael tot Claude Monet.

Boomachtig landschap is het eerste schilderij van Thomas Gainsborough in een Nederlandse openbare collectie. Het is te zien in een landschapsgalerij omringd door landschappen uit de museumcollectie.

Nu Verwacht Tentoonstellingsarchief 2014 2013 2012 2011
De Vuurvogel