9-9 2011 t/m 8-1 2012
to be / herman de vries / verzamelingen

Van 9 september 2011 tot 8 januari 2012 toont Rijksmuseum Twenthe de tentoonstelling to be / herman de vries / verzamelingen. De aanleiding is tweeledig: het werk van de vries – dat voor een groot deel bestaat uit verzamelingen uit de natuur – sluit aan bij kunstenfestival GrensWerk, dat dit jaar over verzamelen gaat. Daarnaast wordt herman de vries deze zomer 80 jaar, wat aanleiding is voor diverse tentoonstellingen en activiteiten in het hele land.

herman de vries

herman de vries – zijn naam wordt zonder hoofdletters geschreven om hiërarchieën te vermijden – wordt in 1931 in Hoorn geboren en is aanvankelijk werkzaam als plantkundige.
In de vroege jaren vijftig begint hij kunst te maken. Zijn eerste werken zijn informele schilderijen en collages van gevonden materialen. In de jaren zestig en zeventig wil de vries het persoonlijke handschrift zo veel mogelijk uitbannen: hij gaat collages en reliëfs maken waarvoor toevalsreeksen van getallen het uitgangspunt zijn. In 1968 kiest hij definitief voor het kunstenaarschap en niet lang daarna verlaat hij Nederland om zich na enkele omzwervingen te vestigen in Eschenau, een klein dorp in de landelijke omgeving van het Steigerwald in Zuid-Duitsland. Vanaf de jaren zeventig wordt de natuur – en de relatie tussen mens en natuur – zijn voornaamste onderwerp.

To be

Met zijn statement 'to be' wijst herman de vries op het simpelweg zijn van de dingen, en dat is voor hem eigenlijk al voldoende. Maakt een kunstenaar doorgaans objecten die nog niet bestonden, de vries meent dat de wereld al ‘af’ is, dat er niets aan hoeft te worden toegevoegd. Zijn inbreng beperkt zich tot simpele handelingen als verzamelen, uitsnijden en ordenen en is er op gericht om ons steeds op andere aspecten te wijzen. Met minimale ingrepen laat de vries de natuur zien. Hij maakt geen ‘kunstwerk’ van de natuur, maar ‘toont’ haar. Zijn aanpak oogt misschien wetenschappelijk of zakelijk, maar is vooral een uitnodiging om te genieten van de schoonheid van de natuur door haar anders dan we gewend zijn te presenteren.

Verzamelen

Veel van de vries’ werken bestaan uit verzamelingen, zoals reeksen aardmonsters, bladeren of ander plantaardig materiaal , opgebracht op vellen papier of op een andere manier geordend. Zo toont hij stukjes wereld, waarbij hij steeds iets anders benadrukt, zoals de kleuren van de natuur en variatie of juist overeenkomst in vorm. De ene keer vallen door zijn ordeningen vooral de voor een plantensoort specifieke eigenschappen op, de andere keer juist de verschillen tussen de afzonderlijke blaadjes. Bij de vries is er in de basis geen sprake van een voorkeur; hij wijst wel op dingen, maar steeds op andere. Wanneer hij een reeks objecten ordent, verhoudt hij zich indirect tot alles wat bestaat. Hij wijst op het een, maar zonder het ander te willen uitsluiten. Kijk hier, zegt de vries, en zie dit eens.

Samenstelling

to be / herman de vries / verzamelingen kwam tot stand in samenwerking met het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) in Den Haag, Lynne van Rhijn en Ton Geerts.

Exclusief portret the poet in his poetry

Ter ere van de 80ste verjaardag van herman de vries is exclusief in Rijksmuseum Twenthe het portret the poet in his poetry (2000) verkrijgbaar.

Formaat: 50 x 70 cm
Locatie: Middeleeuws beukenbos in het Steigerwald