1-10 2011 t/m 4-3 2012
De Vuurvogel

De Vuurvogel is een spectaculaire multimediale installatie van kunstenaar Othilia Verdurmen, gebaseerd op het mythologische verhaal van de vogel feniks die door het vuur moet gaan om opnieuw geboren te worden. Wie de installatie betreedt is niet langer toeschouwer, maar wordt onderdeel van een wondere wereld met magische landschappen en onbekende plekken. De zoektocht naar De Vuurvogel is een intense zintuiglijke ervaring waarbij geuren, (video)beelden en soundscapes steeds verschillende sferen oproepen. Het is een echte familietentoonstelling: een geweldige ervaring voor jong en oud.

Meer informatie over de Vuurvogel

Kunstenaar Othilia Verdurmen: ‘De installatie is een soort landschap waar je omheen loopt en waarin je steeds nieuwe dingen kunt zien of ontdekken. Als je dit landschap via verschillende zintuigen verkent, levert dit een rijkere ervaring op. Ik wil mensen uitnodigen te voelen, te beleven, te fantaseren'. Verdurmen hoopt dat bezoekers geraakt worden door de ervaring en de tentoonstelling verlaten met een vraag, in plaats van een antwoord. Verdurmen: ‘Je hoeft geen antwoord te vinden op vragen als ‘wat gebeurt er na de dood' of ‘waar komt het leven vandaan'. Ik wil juist vragen aanreiken om de fantasie te prikkelen'.

Mythologie

De vogel feniks komt onder meer voor in Griekse en Chinese mythologie. De Grieken geloofden dat dit fabelachtige dier in staat was steeds weer opnieuw uit zijn eigen as herboren te worden. Ook in het christendom wordt de vogel gezien als een symbool van herrijzenis. De feniks is daarom zowel een symbool voor de dood als het leven. Verdurmen: ‘In alle versies van de verhalen over de vuurvogel is het terugkerende thema: ‘waar komt het leven vandaan en wat gebeurt er na de dood'. Dat is ook de hoofdvraag die de basis vormt voor mijn Vuurvogel.'

De Vuurvogel in vlammen

In 2006 begon kunstenaar Othilia Verdurmen (1962, Groningen) te werken aan haar multimediale installatie. Deze ‘eerste' vuurvogel was een rechtopstaande, triomferende vogel. Maar in de nacht van 29 februari 2009 sloeg het noodlot toe en brandde haar atelier in Deventer tot aan de grond af. Het enige wat restte van De Vuurvogel was het ijzeren karkas dat voorovergevallen op de grond lag, zoals een stervende vogel. Dit ogenschijnlijke einde betekende voor Verdurmen een nieuw begin. Het aangetaste, ijzeren geraamte werd het uitgangspunt voor haar ‘tweede' vuurvogel, de installatie die nu in Rijksmuseum Twenthe te zien is.

Educatief programma

Duizenden kinderen van basisscholen uit de regio Twente en Achterhoek komen tussen 1 oktober 2011 en 1 maart 2012 naar Rijksmuseum Twenthe om een bezoek te brengen aan De Vuurvogel. In samenwerking met de makers van De Vuurvogel heeft Rijksmuseum Twenthe een bijzonder educatief project ontwikkeld dat is gericht op kinderen uit het regulier onderwijs én uit het speciaal onderwijs, een doelgroep die in de programmering van kunstinstellingen zelden aan bod komt. Het educatieve programma rond De Vuurvogel vormt ook de aftrap van het gebruik van De Museumbus, waarmee kinderen op verzoek van hun school veilig van school naar het museum worden vervoerd.

Interview Othilia Verdurmen

In de nieuwste editie van het museummagazine MUSE staat een uitgebreid interview met Othilia Verdurmen. Daarin vertelt ze onder meer over de verschillende verhalen van de vogel feniks en het maakproces van De Vuurvogel. U kunt MUSE hier downloaden.

De Vuurvogel is bedacht en ontwikkeld door beeldend kunstenaar Othilia Verdurmen. Verschillende technici en ontwerpers op het gebied van licht, geluid, geur en film werken mee aan het project. De Vuurvogel is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Enschede, Prins Bernard Cultuurfonds & Stichting Rijksmuseum Twenthe Fonds.

Nu Verwacht Tentoonstellingsarchief 2013 2012 2011
De Vuurvogel