31-3 t/m 16-9 2012
Portretten uit de
Britse Gouden Eeuw

Ladies & Gentlemen. Portretten uit de Britse Gouden Eeuw

Rijksmuseum Twenthe presenteert met trots de allereerste tentoonstelling van Britse portretten uit de 18de eeuw in Nederland. Alle schilderijen zijn afkomstig uit Tate Britain in Londen. Het gaat om werken van bekende kunstenaars als Sir Joshua Reynolds, Thomas Gainsborough en Sir Thomas Lawrence.

Portretten uit Tate Britain

Alle schilderijen zijn afkomstig uit Tate Britain in Londen, waar zij behoren tot de prominente zaalstukken. Vanwege een beperkte verbouwing kan het Londense museum minder kunstwerken presenteren en komen deze topstukken tijdelijk voor bruikleen beschikbaar. Aan de hand van twaalf zeer gevarieerde werken wordt een compact overzicht gegeven van de portretkunst uit de Gouden Eeuw van de Britse kunst.

Gouden Eeuw

De 18de eeuw wordt wel beschouwd als de Gouden Eeuw van de Britse kunst. In deze periode bereikten Britse kunstenaars een uitzonderlijk hoog niveau en inspireerden zij, na eerst door Nederlandse en Franse schilders te zijn beïnvloed, zelf de Europese kunst. Een mooi voorbeeld uit deze periode verwierf Rijksmuseum Twenthe recent met Boomachtig landschap met een rustende herder bij een zonnig pad en schapen van Thomas Gainsborough. De portretschilderkunst was de voornaamste kunstvorm in de 18de eeuw. Als geen ander volk waren de statusbewuste Britten erdoor geobsedeerd. Een getalenteerde portrettist kon iemand immers de uitstraling van een echte lady of gentlemen geven.

Nieuwe rijken

De bloei van de Britse portretkunst in de eerste helft van de 18de eeuw werd ook bepaald door de politieke en economische veranderingen die zich in de late 17de eeuw voltrokken. Het gezag van de monarchie en de aristocratie werd steeds meer ondermijnd en de toekomst lag duidelijk in de handen van handelslieden en stedelijke beroepsbeoefenaars , de groeiende ‘middenklasse’ van de maatschappij. Deze ‘nieuwe rijken’ kregen ook belangstelling voor cultuur en portretschilderkunst in het bijzonder.

Dwarsverbanden

In de tentoonstelling Ladies & Gentlemen zijn portretten te zien van onder anderen de latere koning George IV, van adellijke families en burgers en van een minnares. De presentatie sluit nauw aan bij de collectie portretten in Rijksmuseum Twenthe zelf. Vaak zijn er intrigerende 'dwarsverbanden': zo laat het portret van Samuel Richardson en zijn gezin uit Tate Britain de schrijver zien van het boek The History of Sir Charles Grandison dat zo prominent op tafel staat in Tibout Regters' Portret van een onbekende dame uit Rijksmuseum Twenthe.

Audiotour

Bij de tentoonstelling is een gratis audiotour beschikbaar waarin de geportretteerde Ladies & Gentlemen zelf aan het woord komen.

Opening door Thomas von der Dunk

Op zaterdag 31 maart is de tentoonstelling Ladies & Gentlemen geopend door Thomas von der Dunk. De lezing kunt u hier lezen.

Thomas von der Dunk (1961) is cultuurhistoricus, publicist en columnist voor de Volkskrant. In 1994 promoveerde hij op de politieke en ideologische aspecten van de monumentencultus in het Heilige Roomse Rijk in de 14de tot 18de eeuw. Sinds 2002 is hij werkzaam als freelance publicist en politiek commentator.

Nu Verwacht Tentoonstellingsarchief 2014 2013 2012
De behangsels van Van Strij