9-6 t/m 30-9 2012
Koen Vermeule. High above Ground

Rijksmuseum Twenthe presenteert de eerste grote museale tentoonstelling van het werk van de Nederlandse schilder Koen Vermeule (Goes 1965). Achtendertig (internationale) bruiklenen gecombineerd met werken uit de eigen collectie van het museum bieden een bijzondere kijk op de ontwikkeling, werkwijze en inspiratiebronnen van de kunstenaar. Dit is de eerste grote museale tentoonstelling van het werk van Koen Vermeule.

Koen Vermeule en Rijksmuseum Twenthe

Na zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam debuteerde Koen Vermeule in 1993 succesvol bij de vermaarde galerie Art & Project en volgden talrijke tentoonstellingen in musea en galeries in binnen- en buitenland. Rijksmuseum Twenthe heeft verschillende werken van Vermeule in huis, behorend tot de collectie Art & Project / depot VBVR en de collectie No Hero Foundation.

Fotografische blik

Koen Vermeule schildert landschappen, maar niet alleen in de traditionele zin van het woord. Naast grote, weidse en lege landschappen schildert Vermeule ook stadslandschappen. In deze stadslandschappen zoomt Vermeule in op kleine, geconcentreerde scènes met mensen die in hun handelingen en bewegingen stilgezet lijken te zijn. Verstilling en een theatrale inslag kenmerken al zijn schilderijen, ongeacht het onderwerp. Hij kijkt naar de wereld met een fotografische blik. Hij ‘betrapt' de alledaagse, vluchtige werkelijkheid en houdt haar voor een moment vast.

Judo en Yves Klein

Koen Vermeule beoefent judo sinds zijn zevende en de fascinatie daarvoor is altijd gebleven. Een judokabinet binnen de tentoonstelling is geheel gewijd aan deze passie. Speciale aandacht gaat uit naar Yves Klein (1928-1962), die ook een grote passie voor judo had. Vermeule: ‘Voor Klein betekende judo ‘het geestelijke ontdekken via het lichamelijke'. In mijn werk komt judo op een meer letterlijke manier terug. Ik isoleer houdingen uit het judo en plaats deze in een nieuwe context van een schilderij. Hierdoor krijgen houdingen een nieuwe betekenis, los van het judo.' Twee werken van Klein zijn tevens onderdeel van het judokabinet.

Publicatie

Bij de tentoonstelling is een gelijknamige monografie (Nederlands / Engels) verschenen met essays van Ulrich Bischoff (directeur van de Galerie Neue Meister, Albertinum in Dresden), Hans den Hartog Jager (auteur en kunstcriticus) en Cornel Bierens (publicist). Redactie en samenstelling was in handen van Marente Bloemheuvel (tentoonstellingsmaker en publicist). Het boek werd vormgegeven door ontwerpbureau Joseph Plateau en is uitgegeven door W Books in Zwolle. Verkrijgbaar in de museumwinkel en via de webwinkel. Prijs € 34,50.

MUSE

In MUSE, magazine van Rijksmuseum Twenthe, staat een uitgebreid interview met Koen Vermeule over zijn werk. U kunt MUSE hier downloaden.

Nu Verwacht Tentoonstellingsarchief 2014 2013 2012
De behangsels van Van Strij