27-9 t/m 22-11 2012
Het schilderij spreekt

Het schilderij spreekt: over de relatie tussen kunst en filosofie

In deze cursus gaat u samen met psycholoog en filosoof Martin Olden op zoek naar de - vaak spannende - relatie tussen filosofie en kunst. De cursus wordt georganiseerd in samenwerking met de Volksuniversiteit Enschede en HOVO Overijssel.

Wat doet kunst met ons?

Soms staat de filosoof kritisch tegenover de kunsten, zoals Plato. Maar vaker kijken filosofen, Nietzsche bijvoorbeeld, met enige jaloezie naar kunst. Volgens Nietzsche is het kunstwerk beter in staat ons iets mee te delen dan de filosofie. Het kunstwerk toont ons een aspect van de werkelijkheid, waar de filosofie geen woorden voor heeft. Maar als wij geraakt worden door een kunstwerk, wat gebeurt er dan met ons? We zoeken onmiddellijk naar woorden om ons rendez-vous met het schilderij te beschrijven.

Filosofen als gids

In deze cursus hebben we het over die ontmoeting. En we gebruiken de filosofie om een kunstwerk nu eens echt goed te bekijken. Filosofen zullen onze gidsen zijn. Dat betekend verrassende ontmoetingen tussen Plato en Rafael, Heidegger en Van Gogh, Foucault en Velazquez, Wilhelm Schmid en Hopper. Wij zelf zullen Holbein en Breitner ontmoeten.

En we zullen merken dat we een bekend schilderij vanuit een onverwacht perspectief leren zien. Het schilderij spreekt. We kunnen zelfs een (hernieuwde) relatie met het kunstwerk krijgen door de filosofische beschouwing.

Interessante literatuur

Niet verplicht maar zeker een aanrader bij deze cursus is het boek Wat doet die rode vlek daar linksboven? Van Onno Klaas Zijlstra (Nederlandstalig; ISBN: 9789058977427). Aan de hand van een aantal thema's, zoals ‘wat is schoonheid' en ‘welk belang heeft kunst voor ons', behandelt hij in zijn boek op de toegankelijke wijze de ideeën over kunst van Plato, eigentijdse denkers en alle belangrijke wijsgeren uit de tussenliggende tijd.

Data en tijden

Donderdag 27 september, 4, 11, 18 oktober, 1, 8, 15 en 22 november 2012, telkens 10.00 - 12.00 uur.

Prijs

€ 175,- inclusief de entree tot het museum, koffie/thee en een syllabus in kleur.

Vrienden van het museum krijgen €25,- korting op deze cursus. Deze korting geldt ook voor alle medewerkers en hun partners van bedrijven die lid zijn van de Business Club. U kunt dit aangeven bij uw inschrijving op het aanmeldingsformulier.

De cursus wordt waar mogelijk gecombineerd met opdrachten aan de hand van schilderijen in Rijksmuseum Twenthe.

Opgave

U kunt zich opgeven voor deze cursus via de Volksuniversiteit Enschede of HOVO Overijssel.

Nu
Jan Fabre. Insectentekeningen en insectensculpturen 1975-1979