NL / EN / DE
zoek
Facebook Twitter YouTube Flickr contact
 

Herfsttooi 2.0. Festival van de Verbeelding

Rijksmuseum Twenthe organiseert op 13 en 14 oktober de eerste editie van Herfsttooi 2.0. Een gloednieuw gratis festival met activiteiten rond kunst & wetenschap, techniek & filosofie, beeld & geluid en eten & drinken.

Vier nieuwe tentoonstellingen

Daarnaast worden er op zaterdag 13 oktober maar liefst vier nieuwe tentoonstellingen geopend:

Rewind. Verbeelding van het verleden van Gerard de Lairesse tot Brad Pitt

Het ideaal als werkelijkheid. Landschappen uit het Mauritshuis en Rijksmuseum Twenthe

De drie smaken van Jop. Dilemma's van een kunstkenner

Spelen op de grens van het onmogelijke. 25 jaren mediakunst aan AKI/ArtEZ

Digitale projecties

De titel Herfsttooi 2.0 is een knipoog naar de bloemsierkunsttentoonstelling Herfsttooi, die jaren zestig en zeventig traditioneel in de oktobermaand in Rijksmuseum Twenthe werd georganiseerd. Bij deze nieuwe versie van het Hersttooifestival vind je geen bloemstukken of plantdecoraties, maar digitale projecties van groeiende bomen, wuivende velden en net-echte-wolkenluchten. De projecties zijn gemaakt door Nick Léone. Nick studeert aan de Universiteit Twente en werd door het bedrijf UniPartners gevraagd om de animaties te maken voor het museum. UniPartners is een non-profit academisch adviesbureau dat gerund wordt door studenten. Bekijk de trailers (youtube fimpjes) in het menu hiernaast om een indruk te krijgen van de projecties.

Toegang

De toegang tot het museum is tijdens het festival gratis.

Programma Herfsttooi 2.0. Festival van de Verbeelding

Twee dagen biedt het museum uiteenlopende activiteiten die één ding gemeen hebben: ze spreken tot de verbeelding! Niet alleen volwassenen maar ook kinderen zijn meer dan welkom. Veel van de activiteiten zijn voor alle leeftijden. De allerkleinsten (<4) zijn welkom in de crèche.

Huiskamer van de Verbeelding

Gastheer: Laurens ten Den
Inspiratie en verwondering, dat zijn de kernbegrippen van het programma in de Kamer van de Verbeelding (Gobelinzaal). Tussen 12 uur en 15.30 uur wisselen sprekers en performances elkaar af. In tien minuten laten de deelnemers zien waar zij voor staan: een verschil maken in hun werkveld. Van kunstenaar Wessel Westerveld tot een lector Smart Materials Ger Brinks van hogeschool Saxion, van urbandanceperformance tot de Nationale Reisopera: wanneer je aanschuift op een van de loungebanken in de zaal raak je vanzelf geïnspireerd.
Van 12.00 tot 15.30 uur - zie het hele programma onderaan de pagina

Verhalenverteller

De luitspeelster uit het schilderij van Jan Steen komt tot leven. Ze neemt je mee door het museum en vertelt haar verhaal. Geproduceerd en gespeeld door: Regine Hilhorst van theatergroep De Nieuwe Koning.
12 u, 13 u, 14 u, 15 u, 16 u - alle leeftijden

luitspeelster Regine Hilhorst

Stop Motion Machine

In deze workshop ga je aan de hand van een zelfgekozen onderwerp een korte videofilm maken. Je ontwerpt een set en maakt een serie foto's. Door de foto's achter elkaar te monteren ontstaat er bewegend beeld. Bekende animatieseries als Pingu (VPRO) zijn met dit principe gemaakt.
Inloopactiviteit 11.00 - 16.00 uur - alle leeftijden

Paint your Picture

Kies een historisch kostuum en zie: met één muisklik plaats je jezelf in een schilderij of hollywoordfilm uit de tentoonstelling Rewind. Verstuur het resultaat naar je vrienden per mail of plaats een link op je Facebookwall.
Inloopactivteit 11.00 - 17.00 uur - alle leeftijden

Crèche

Voor de allerkleinsten is er een veilige plek om te spelen onder het toeziend oog van twee museumoppassers.
0 - 3 jaar - max. 2 uur per kind

Eten & Drinken

Even bijkomen van alle indrukken? Geniet in de binnentuin van verschillende hapjes en drankjes uit de regio.

Bijdrage leveren?

Wil je weten hoe je ook een bijdrage kunt leveren aan het programma? Klik dan hier.

Foto: TCTubantia

Programma Huiskamer van de Verbeelding

Zaterdag 13 oktober 2012

12.00 - 13.00 uur

Moes Wagenaar - stadsdichterMoes Wagenaar is een eigenzinnige doctorandus in de wijsbegeerte en een veelzijdig dichter en performer. Als stadsdichter schrijft ze over actualiteiten in samenhang met mooie mensen die niet opvallen, maar Enschede wel maken tot wat het is.

Caroline van der Elst - restauratorCaroline van der Elst is opgeleid als schilderijenrestaurator. Zij is gespecialiseerd in de restauratie van schilderijen en gepolychromeerd beeldhouwwerk. Caroline vertelt over het restauratieproces van een naar alle waarschijnlijkheid Duits triptiek uit de 16de eeuw dat Rijksmuseum Twenthe onlangs in langdurig bruikleen heeft gekregen. Het triptiek wordt tijdens het festival voor het eerst op zaal getoond.

Fashionshow - Jasmijn Miltenburg
Designtalent Jasmijn Miltenburg toont haar eigen creaties gecombineerd met vintage voor hem en haar met een wervelende fashionshow. Jasmijn heeft sinds kort haar eigen winkel en atelier in de Enschedese binnenstad onder de naam Show.

13.00 - 14.00 uur

Atte Jongstra - ‘'Opkomst: zie onder Ondergang'' Over de verbeelding van de encyclopedie
Atte Jongstra is een Nederlands schrijver en essayist, en daarnaast recensent voor NRC Handelsblad. Hij publiceerde ook onder de pseudoniemen Arno Breekveld en Arno II von Brechelhain. Atte vertelt in Rijksmuseum Twenthe over de verbeelding van de encyclopedie.

Wessel Westerveld - De Intonarumori
Wessel Westerveld (Der Wexel) bouwt rumoerige installaties uit onderdelen van centrifuges, naaimachines en fietsen. Ook was hij de bouwer van de 'intonarumori' van het Sirene Orkest. Westerveld beschouwt zijn werk als een reactie op het abstracte en onzichtbare van micro-electronica.

Tim van Dorst - Singer/Songwriter
Tim van Dorst is een Singer/Songwriter uit Enschede. Hij schrijft composities in allerlei stijlen en weet emoties te vertolken in muziek.

14.00 - 15.00 uur

Peter-Paul Verbeek - De verbeelding van techniek
Peter- Paul Verbeek gaat te rade bij de kunst om te begrijpen hoe technologie ons leven verandert.

Selectiegroep van Dansstudio Focus
De selectiegroep van Dansstudio Focus (Enschede) bestaat uit gemotiveerde, getalenteerde leerlingen met een drive om op het podium te staan. In Rijksmuseum Twenthe laten ze de nieuwste moves zien uit een mix van dansstijlen.

Bill Spinhoven - Kunstenaar
Bill Spinhoven van Oosten vertelt over DNArt, een vernieuwend concept voor een dynamisch mediakunstwerk. DNArt is niet alleen een fysieke verschijning, maar ook een website, een netwerk en een leeromgeving waar het kunstwerk verder wordt ontwikkeld.

15.00 - 16.00 uur

Pet van der Luijtgaarden - Kunstenaar
Pet van de Luijtgaarden heeft een enorme verzameling verzamelingen met onder andere 40.000 aanstekers, 600 barbies en 1.500 petten. Hij wil ons bewust maken van de grote hoeveelheid spullen die we om ons heen hebben en hoezeer we daaraan gehecht zijn. Tegelijkertijd toont hij de intrinsieke schoonheid van al die door mensen bedachte en ontworpen spullen. We realiseren ons de lasten, maar ook de lusten van voorwerpen die we zelfs verheffen tot kunstwerken.

Nationale Reisopera - tipje van de sluier van het nieuwe seizoen
De Nationale Reisopera geeft een tipje van de sluier van het nieuwe operaseizoen. Dit intieme huiskameroptreden met kleine bezetting smaakt vast en zeker naar meer.

Zondag 14 oktober

12.00 - 13.00 uur

Marjan Vleeming - Sopraan
Marjan Vleeming studeerde zang aan het conservatorium van Enschede (ArtEZ hogeschool van de kunsten) en treedt regelmatig op als solist. Marjan zingt onder begeleiding van Elze Abelen, Somewhere over the rainbow (Wizard of Oz) en Lascia ch'io pianga van G.F. Handel.

Ger Brinks - lector smart materials aan Hogeschool Saxion
Ger Brinks vertelt over slimme textiel, verbeelding, beleving en business. Over high tech, gimmicks en dijkbewaking.

Roos Blufpand - Singer/Songwriter
Roos Blufpand is een singer/songwriter die vanachter de piano eigen theatrale popsongs zingt over de beweeglijkheid van alles om ons heen en in onszelf. Roos is nog maar net afgestudeerd aan de popacademie van Enschede (ArtEZ Hogeschool van de kunsten), maar is hard op weg om een glanzende muziekcarrière op te bouwen.

13.00 - 14.00 uur

Jeroen Groenland - Schrijver
Jeroen Groenland woont en werkt in Enschede en schreef het boek ‘Toevalstreffer', over een jongen die op zijn vierde jaar als gevolg van zuurstofgebrek tijdens zijn geboorte zijn eerste epileptische aanval krijgt. Jeroen vertelt over deze autobiografische roman en hoe anders hij de wereld ging bekijken toen hij, na een zware hersenoperatie, weer een ‘gewoon' leven kreeg zonder aanvallen.

Nick Léone - Maker van de Herfsttooi 2.0 projecties
Nick Léone studeert aan de Universiteit Twente en maakte in opdracht van Rijksmuseum Twenthe en Unipartners een serie van projecties en ‘grapjes' met schilderijen die te zien zijn tijdens het festivalweekend. Hij vertelt (in lekentaal) hoe hij de animaties heeft gemaakt.

Peter Timmerman - De verbeelding van de hemel
Peter Timmerman werkt bij het Studium Generale van de Universiteit Twente. Met zekere regelmaat publiceert hij artikelen op het raakvlak van architectuur en filosofie. Daarnaast is hij architectuurfotograaf. Peter vertelt over de verbeelding van de hemel. Over hoe architecten het sacrale verbeelden; van Borromini's San Carlo (Rome) tot Suomalainens rotskerk (Helsinki).

14.00 - 15.00 uur

Fashionshow - Jasmijn Miltenburg
Modellen showen design van Twents talent Jasmijn Miltenburg gecombineerd met vintage voor hem en haar met een wervelende fashionshow. Jasmijn heeft sinds kort haar eigen winkel en atelier in de Enschedese binnenstad onder de naam Show.

Bart van Haaster - Filosoof
Bart van Haaster is afgestudeerd filosoof. Daarnaast studeerde hij bedrijfskunde en volgde hij een opleiding tot mediator. Hij is werkzaam als docent, trainer en mediator. Bart spreekt over het denken van Martin Heidegger over het 'bewaren' van kunst of hoe uit het gevaar van de bezuinigingen een redding kan groeien voor het rijksmuseum.

Heleen Miedema - Opleidingsdirecteur van de Universiteit Twente en expert op het gebied van Robotica
Heleen Miedema spreekt over verbeelding in relatie tot de academische wereld. Verbeelding is een belangrijk aspect van een academische attitude. Om nieuwe kennis te vergaren, een nieuw apparaat te ontwerpen, een nieuwe opleiding neer te zetten, heb je verbeelding nodig.

15.00 - 16.00 uur

Afterparty met HT & Freeze
Wie regelmatig hiphop optredens bezoekt, zal het niet zijn ontgaan: de jonge Enschedese rapper HT die de samenwerking met DJ Freez is aangegaan. HT & Freez verrassen de scène, ze laten horen dat hiphop in Nederland bloeit als nooit tevoren. De producties benaderen regelmatig het niveau van een grootmeester als Dr. Dre en ook al rapt HT niet over dezelfde onderwerpen als The Game, zijn stemgeluid en flow doen er toch regelmatig aan denken.

Mede mogelijk gemaakt door

De Huiskamer van de Verbeelding wordt mede mogelijk gemaakt door: Wawollie Haaksbergen,grootste kringloopwinkel in het Oosten en Grote Hanglampen

Wawollie
hanglampen
Nu
Jan Fabre. Insectentekeningen en insectensculpturen 1975-1979
Lezing Rubens, Van Dyck en Jordaens
Paden naar het Paradijs
Rubens, Van Dyck en Jordaens - de Vlaamse barok
Vlaamse salon rondom Van Eyck
Vriendenreis naar Boedapest
Verwacht Tentoonstellingsarchief