13-10 2012 t/m 2-3 2014
Meesterwerken uit het Mauritshuis. Rewind

Gastcurator Maaike Roozenburg laat zien hoe de schilderkundige formules van de historieschilderkunst voortleven in de hedendaagse cinema, door 17de-eeuwse historiestukken te combineren met stills uit hedendaagse spektakelfilms.

Historiestuk versus cinema

Ordonnantie, Attitude en Affecten. Termen waar je niet direct aan denkt bij de actiescènes met Brad Pitt in Troy. Toch zijn het deze begrippen, afkomstig uit het ‘Schilder-Boeck' van Karel van Mander (1604), die de hedendaagse cinematografie bepalen. Schikking van de figuren (ordonnantie), lichaamshouding (attitude) en het uitdrukken van emoties (affecten), liggen ten grondslag aan de beeldtaal van de moderne Hollywoodproducties. Deze ‘succesformule' van Van Mander dient vandaag de dag hetzelfde doel als in de 17de eeuw: het verhaal en de emoties zo levendig mogelijk overbrengen. In de tentoonstelling Rewind. De verbeelding van het verleden van Gerard de Lairesse tot Brad Pitt laat curator Maaike Roozenburg zien hoe de formule van Van Mander zowel in historiestukken als in de hedendaagse film wordt toegepast. Roozenburg doet dat aan de hand van historiestukken uit het Mauritshuis en Rijksmuseum Twenthe en levensgrote filmbeelden uit Hollywoodfilms als Troy (2004)

Openingsfestival

Rewind wordt op zaterdag 13 oktober geopend tijdens Herfsttooi 2.0 - Festival van de verbeelding. Dit nieuwe festival staat geheel in het teken van innovatie in kunst en wetenschap. ‘Verbeelding' is daarbij het verbindende element. Zowel beeldend kunstenaars als wetenschappers, filosofen en schrijvers hebben door de eeuwen heen de wereld bekeken, bestudeerd en vervolgens op hun eigen manier verbeeld. Zij komen tot nieuwe verbeeldingen door over de grenzen van hun vakgebieden heen te kijken. Met Herfsttooi 2.0 speurt Rijksmuseum Twenthe de rafelranden van het eigen vakgebied af, op zoek naar nieuwe verbeeldingen.

Nu Verwacht Tentoonstellingsarchief 2013 2012
De behangsels van Van Strij