13-10 2012 t/m 24-2 2013
Spelen op de grens van het onmogelijke. 25 jaren mediakunst aan AKI/ArtEZ

Spelen op de grens van het onmogelijke toont video's, interactieve installaties en computeranimaties van negen kunstenaars die studeerden aan ArtEZ Academie voor Art & Design, voorheen AKI, in Enschede. Allen rekken in hun werk de grenzen van de techniek om tot nieuwe vormen te komen.

Spelen met techniek

De video's, interactieve installaties en computeranimaties in de tentoonstelling laten de traditie van innovatie zien die kernmerkend is voor de Enschedese kunstacademie. Alle negen kunstenaars rekken in hun werk de grenzen van de techniek om zo tot nieuwe vormen te komen. ‘Ieder medium heeft zijn eigen weerstand. In plaats van vasthouden aan hun oorspronkelijke doel, laten deze kunstenaars zich leiden door de ‘storing' die nieuwe en onverwachte mogelijkheden biedt', aldus Pieter Baan Müller, gastcurator en docent mediakunst aan ArtEZ Academie voor Art & Design.

Kunstenaars

In de tentoonstelling zijn werken te zien van Bill Spinhoven van Oosten (1956), Jop Horst (1961), Kees Aafjes (1962), Michiel Koelink (1972), Patricia Paludanus (1974), David Scheidler (1979), Karin Westendorp (1985), Jan Mensen (1987) en Vera van Wolferen (1988). Daarnaast is er ook aandacht voor de eerste vormen van mediakunst met werken van Livinus van de Bundt (1909-1979) en videokunstenaarsduo de Vasulkas. Zij worden beschouwd als de pioniers van het genre en waren de inspiratiebron voor het oprichten van een afdeling mediakunst aan de AKI.

Het werk Encounters van Bill Spinhoven van Oosten is een interactieve installatie die t/m 18 november 2012 ook te zien is in TETEM kunstruimte in Enschede en Kunstenlab in Deventer.

cpls_janmensen_stills6

Openingsfestival

Spelen op de grens van het onmogelijke wordt op zaterdag 13 oktober geopend tijdens Herfsttooi 2.0 - Festival van de verbeelding. Dit nieuwe festival staat geheel in het teken van innovatie in kunst en wetenschap. ‘Verbeelding' is daarbij het verbindende element. Zowel beeldend kunstenaars als wetenschappers, filosofen en schrijvers hebben door de eeuwen heen de wereld bekeken, bestudeerd en vervolgens op hun eigen manier verbeeld. Zij komen tot nieuwe verbeeldingen door over de grenzen van hun vakgebieden heen te kijken. Met Herfsttooi 2.0 speurt Rijksmuseum Twenthe de rafelranden van het eigen vakgebied af, op zoek naar nieuwe verbeeldingen.

Inrichting

Het inrichtingsontwerp van de tentoonstelling is gemaakt door Sara van den Oever, Oriëtta Batzakis, Dorien Koelemeijer en Mirte Lanters, studenten Crossmedia Design, ArtEZ Academie voor Art & Design. Een deel van de apparatuur is beschikbaar gesteld door ArtEZ Academie voor Art & Design en Axis Media-ontwerpers, Enschede.

Nu Verwacht Tentoonstellingsarchief 2013 2012
De behangsels van Van Strij