1-2 t/m 18-8 2013
Thomas Gainsborough en de verbeelding van het landschap door de eeuwen heen

In 2011 verwierf Rijksmuseum Twenthe het schilderij Boomachtig landschap van Thomas Gainsborough. Dit voorjaar strijdt Boomachtig landschap mee om de titel 'beste aanwinst' in het AVRO-programma Hollandse nieuwe. In het kader hiervan is een nieuwe presentatie gemaakt rondom het schilderij.

Ontwikkeling van het landschap

Boomachtig landschap is een prachtige aanvulling op de collectie van Rijksmuseum Twenthe. Een belangrijke ontwikkeling die de collectie laat zien is de geschiedenis van het landschap van de 16de tot de 21ste eeuw. Met de verwerving van de Gainsborough kan deze ontwikkeling niet alleen rijker worden geïllustreerd, maar ook in een breder internationaal perspectief worden bekeken. Vooral de Nederlandse 17de-eeuwse landschappen waren in het buitenland zeer invloedrijk en in Boomachtig landschap is prachtig te zien hoe deze schilderijen doorwerken in het werk van Gainsborough.

In de tentoonstelling Thomas Gainsborough en de verbeelding van het landschap door de eeuwen heen worden de hierboven omschreven ontwikkelingen getoond aan de hand van Boomachtig landschap en werken van onder anderen Pieter Brueghel de Jonge, Jacob van Ruisdael, Claude Monet en Ger van Elk.

Hollandse nieuwe

In het AVRO-programma Hollandse nieuwe presenteren tien Nederlandse musea een nieuwe aanwinst en gaan ze met elkaar de strijd aan om de beste presentatie van de aanwinst. Het publiek bepaalt uiteindelijk welke presentatie het beste is. Binnenkort kunt u hier lezen hoe u uw steun kan geven aan de Gainsborough en Rijksmuseum Twenthe.

gainsborough_liggend

Crowdfunding

Rijksmuseum Twenthe slaagde er via crowdfunding in om Boomachtig landschap te verwerven. Daarnaast werd aankoop financieel gesteund door de Vereniging Rembrandt, het VSBfonds en de Mondriaan Stichting.

Nu Verwacht Tentoonstellingsarchief 2013
Permeke en de Vlaamse expressionisten
Sieraden van Tjitske Zijlstra
Verkooptentoonstelling Lenneke Wispelwey