Doe mee: maak een hongerdoek

Rijksmuseum Twenthe is op zoek naar creatieve mensen die willen meewerken aan het vervaardigen van een hongerdoek. Het project gaat van start op 13 februari 2013 en eindigt 1 april 2013. U hoeft geen ervaring te hebben met borduren of handwerken: de technieken leren wij u. Er wordt in een van de museumzalen met twee a drie vrijwilligers tegelijkertijd gewerkt aan het doek, in blokken van drie uur. Bezoekers van het museum kunnen aanschuiven, meekijken en, na een korte uitleg van u, mee borduren.

Over de tentoonstelling

Rondom de vastentijd (aswoensdag 13 februari t/m stille zaterdag 30 maart 2013) toont Rijksmuseum Twenthe hongerdoeken in de Gobelinzaal van het museum. Het gaat om doeken in de zogenaamde filet-borduurtechniek. Deze borduurtechniek wordt voornamelijk toegepast in Twente en het naastgelegen Munsterland, vlak over de grens. De hongerdoeken werden oorspronkelijk gebruikt om tijdens de vastentijd het altaar en die mis aan het zicht te onttrekken van de kerkgangers. Drie historische doeken uit de zestiende en zeventiende eeuw en drie hedendaagse hongerdoeken in dezelfde techniek vormen het uitgangspunt van een tentoonstelling over het heden en verleden van hongerdoeken in Twente en het aangrenzende Munsterland.

Over het nieuwe hongerdoek

Er wordt tijdens de tentoonstellingsperiode een nieuw hongerdoek vervaardigd, naar een ontwerp van de kunstenaar Berend Strik. Na voltooiing wordt het doek opgenomen in de kunstcollectie van Rijksmuseum Twenthe en uitgeleend tijdens de vastenperiode aan de St. Jozefparochie in Enschede. Tijdens de veertigdagentijd wordt er door een team van vrijwilligers zes dagen per week gewerkt aan het nieuwe doek. Bezoekers zijn welkom om aan te schuiven, mee te kijken/te leren en hun bijdrage te leveren.

Wat vragen wij van u?

Een minimale beschikbaarheid van drie uur per week, zes weken lang. Er wordt van dinsdag t/m zondag gewerkt aan het doek, in een periode van zes weken (veertigdagentijd). U kunt aangeven op welke dag(en) u graag wilt meewerken. U werkt altijd samen met één of twee andere vrijwilligers.

Lijkt het u leuk om mee te doen?

Geeft u zich dan vóór 4 februari 2013 op via info@rijksmuseumtwenthe.nl. Vergeet niet uw naam, e-mailadres en telefoonnummer te vermelden. Wij nemen dan contact met u op om een informatiebijeenkomst te plannen. Voor meer informatie over het project kunt u bellen met Lydia Manusama, projectmedewerker, te bereiken op maandag t/m woensdag via telefoonnummer 053-4358675 of 06-21948031.

Nu
Jan Fabre. Insectentekeningen en insectensculpturen 1975-1979