13-2-2013 t/m 1-4-2013

Een hongerige ziel. Hongerdoeken uit Twente en het Münsterland

Tijdens de vastentijd toont Rijksmuseum Twenthe hongerdoeken uit Twente en het Münsterland: een middeleeuwse traditie die nieuw leven is ingeblazen in de regio. Geheel volgens traditie wordt er een nieuw hongerdoek vervaardigd binnen de muren van het museum, naar een ontwerp van kunstenaar Berend Strik.

Over de tentoonstelling

Rondom de vastentijd (aswoensdag 13 februari t/m stille zaterdag 30 maart 2013) toont Rijksmuseum Twenthe hongerdoeken in de Gobelinzaal van het museum. Het gaat om doeken in de zogenaamde filet-borduurtechniek. Deze borduurtechniek wordt voornamelijk toegepast in Twente en het naastgelegen Munsterland, vlak over de grens. De hongerdoeken werden oorspronkelijk gebruikt om tijdens de vastentijd het altaar en die mis aan het zicht te onttrekken van de kerkgangers. Drie historische doeken uit de zestiende en zeventiende eeuw en drie hedendaagse hongerdoeken in dezelfde techniek vormen het uitgangspunt van een tentoonstelling over het heden en verleden van hongerdoeken in Twente en het aangrenzende Munsterland.

Tentoonstellingsteaser

Borduur mee

Er wordt tijdens de tentoonstellingsperiode een nieuw hongerdoek vervaardigd, naar een ontwerp van de kunstenaar Berend Strik. Na voltooiing wordt het doek opgenomen in de kunstcollectie van Rijksmuseum Twenthe en uitgeleend tijdens de vastenperiode aan de St. Jozefparochie in Enschede. Tijdens de veertigdagentijd wordt er door een team van vrijwilligers zes dagen per week gewerkt aan het nieuwe doek. Bezoekers zijn welkom om aan te schuiven, mee te kijken/te leren en hun bijdrage te leveren.
Lees hier meer over hoe u uw bijdrage kunt leveren aan het nieuwe hongerdoek.

Bezinning in het museum

De vastentijd is traditioneel een periode van bezinning. Rijksmuseum Twenthe geeft hier invulling aan door samen met yogadocent Patrick (www.yogaschool.nl) en meditatiedocent Joost van den Heuvel Rijnders (www.inzichtmeditatie.com) een serie meditatiesessies en yogalessen in het museum te organiseren. De sessies zijn voor iedereen toegankelijk, u hoeft geen kennis of ervaring te hebben.

Meditatieboost: in een halfuur een helder hoofd

Wanneer: elke woensdag, 16.00 u. - 16.30 u.
Elke woensdagsmiddag is er een meditatiesessie van een half uur. Bezoekers krijgen de gelegenheid om zonder bijkomende kosten spontaan aan te sluiten en deel te nemen.

Zonder oordeel kijken naar jezelf: workshop inzichtmeditatie

Wanneer: zaterdag 2 maart en zaterdag 23 maart 12.30 u. - 14.30 u.
Bij inzichtmeditatie staat het ontwikkelen van aandacht centraal. Je leert ongekleurd en direct te kijken naar ervaringen die zich in het hier en nu voordoen, zonder te oordelen, zonder te analyseren en zonder verwachtingen. In deze workshop van twee uur per keer leer je de basisbeginselen van inzichtmeditatie.
Kosten: 15,- per workshop.

Yoga: het museum in beweging

Wanneer: zondag 24 februari, 3, 10, 17 en 24 maart, 13.00 u. - 14.00 u.
De Hatha Yoga lessen hebben een sportief karakter: je neemt verschillende lichaamshoudingen aan die ‘verstoringen' in het lichaam opheffen. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan ademoefeningen en gerichte ontspanningsoefeningen. De les met een korte 'warming-up'. De lessen werken preventief op allerlei stress verschijnselen. Deze lessen zijn zowel geschikt voor beginners als gevorderden.
Kosten: 10,- per les.

Instaprondleiding ‘Hemd van het Lijf’

Wanneer: elke woensdag in maart, 12.00 u. - 12.45 u.
Berend Kok (Vriend van Rijksmuseum Twenthe) vertelt over zijn passie voor hongerdoeken en hoe hij op het idee kwam om Rijksmuseum Twenthe te benaderen met een tentoonstellingsvoorstel. Berend is niet alleen de initiatiefnemer van de tentoonstelling ‘Hongerdoeken in Twente en het Munsterland', maar ook de initiator van de vervaardiging van het Lonneker hongerdoek en het hongerdoek uit Haaksbergen. Na de korte rondleiding (half uur) is er gelegenheid om Berend ‘het hemd van het lijf' te vragen.
Deelname is gratis.

bijgesneden
_DSC8228

Tentoonstelling beperkt toegankelijk

De tentoonstelling Een hongerige ziel is te vinden in de Gobelinzaal van het museum. De gobelinzaal is tevens de locatie waar lezingen, huwelijksvoltrekkingen en cursussen plaatsvinden. Omdat het de enige zaal is die hiervoor geschikt is kan het zijn dat de gobelinzaal niet toegankelijk is op het moment van uw bezoek. De voorborduursters gaan door met borduren op een alternatieve locatie, bijvoorbeeld in het museumcafé. Wilt u er 100% zeker van zijn dat uw geplande bezoek niet strookt met één van de activiteiten? Neem dan contact op met het museum via info@rijksmuseumtwenthe.nl of T 053 - 435 86 75.

Op de volgende data is de Gobelinzaal beperkt toegankelijk:
• woensdag 27-2 tussen 13.30 - 15.30 u.
• zondag 3-3 na 15.00 u.
• woensdag 6-3 tussen 13.30 - 15.30 u.
• donderdag 7-3 tot 12.00 u.
• vrijdag 8-3 bezet tot 11.30
• woensdag 13-3 tussen 13.30 - 15.30 u.
• donderdag 14-3 tot 12.00 u.
• zondag 17-3 na 15.00 u.
• woensdag 20-3 tussen 13.30 - 15.30 u.
• donderdag 21-3 tot 12.00 u.
• vrijdag 22-3 gehele dag
• zaterdag 23-3 gehele dag
• donderdag 28-3 tot 12.00 u.

Deze lijst is niet volledig en aan veranderingen onderhevig.

Nu Verwacht Tentoonstellingsarchief 2013
Permeke en de Vlaamse expressionisten
Sieraden van Tjitske Zijlstra
Verkooptentoonstelling Lenneke Wispelwey