17-2 t/m 12-5 2013
Kijk Mijn Wijk. Een community art project van Jack van Mildert

In het kader van de herstructurering van de Enschedese wijk Stroinkslanden ontwikkelde kunstenaar Jack van Mildert het community art project Kijk Mijn Wijk. In Rijksmuseum Twenthe is een presentatie te zien van de resultaten in de vorm van gedichten, schilderijen en gefimde portretten.

Kunst als 'verhalenverteller'

Jack van Mildert zette voor het community art project samen met wijkbewoners Het Belevingsteam op, dat verhalen verzamelt over de wijk. Hun reis begon in Rijksmuseum Twenthe om te zien hoe kunst al eeuwenlang verhalen vertelt. Daarna trok Het Belevingsteam de wijk in om verhalen van bewoners op te halen en deze vast te leggen via foto's, schilderijen, recepten, souvenirs, gedichten, geluiden en filmpjes. De reis van Het Belevingsteam eindigt waar deze in begon: in Rijksmuseum Twenthe.

Nieuwe beleving van de wijk

Van Mildert ontwikkelde het project op uitnodiging van de gemeente Enschede en woningcorporatie De Woonplaats. Deze hadden als doel om de leefbaarheid in Stoinkslanden, een jaren zeventig-wijk met een rustig, ietwat in zichzelf gekeerd uiterlijk, te vergroten. Met zijn project heeft Van Mildert de wijk van een nieuwe laag willen voorzien, waardoor de wijk op een andere manier kan worden beleefd: 'Ik stel me de wijk voor als een grote boom. De boom is breed geworteld in de grond. De bovenlaag is het heden en dieper hebben wortels zich verankerd in het verleden, zoals de naam van de wijk verwijst naar de landerijen die tot het erf en land van boerderij Het Stroink behoorden. Verder vertelt ieder blad zijn eigen verhaal, een verhaal uit de wijk.'

De presentatie in Rijksmuseum Twenthe is mede mogelijk gemaakt door steun van De Woonplaats, en gemeente Enschede, ASN-bank, Roderik Rodenburg Producties en Pino Design.

0- belevingsteam
Kijk Mijn Wijk_hond

Opening tijdens Twentse Salon

De tentoonstelling Kijk Mijn Wijk wordt geopend op zondag 17 februari tijdens de tweede editie van de Twentse Salon. De opening is om 16.00 uur in de Gobelinzaal. Bert Timmen, teamleider participatie en transitie van De Woonplaats, zal een kort openingswoord spreken. Daarna zullen er een aantal optredens zijn van wijkbewoners. Eerder op dag, van 14.30 tot 15.00 uur, zal Jack van Mildert een artist talk geven over community art. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. U betaalt alleen het reguriele entreetarief.

Nu Verwacht Tentoonstellingsarchief 2014 2013
Permeke en de Vlaamse expressionisten
Sieraden van Tjitske Zijlstra
Verkooptentoonstelling Lenneke Wispelwey