28-2 t/m 28-3 2013
Van Eva tot Maria: wat de Bijbel ons niet vertelt

Van Eva tot Maria. Cursus over wat de Bijbel ons niet vertelt

In deze cursus gaat cultuurwetenschapper Jeanne van der Stappen-Heyvaert aan de hand van voorbeelden uit de kunstgeschiedenis in de zogenaamde apocrieve verhalen uit de Bijbel.

Apocrieve verhalen

Generaties christenen zijn, vaak zonder zich dat te realiseren, niet alleen opgegroeid met de verhalen uit de Bijbel maar ook met de zogenaamde apocriefe verhalen. Dit zijn de verhalen die uiteindelijk niet opgenomen zijn in de canon van de Bijbel. De apocriefe verhalen raakten bekend en verspreid door een van de eerste Europese bestsellers de Legenda Aurea of Gulden Legende, in het midden van de 13de eeuw geschreven door de dominicanermonnik Jacobus de Voragine, bisschop van Genua. Middeleeuwse schilders hebben uit beide bronnen geput toen bij het verbeelden van de heilsgeschiedenis.

Het leven van Maria

In de cursus zal veel aandacht uitgaan naar Maria. Aan de hand van schilderingen van Italiaanse en Vlaamse kunstenaars uit de late middeleeuwen en de vroege Renaissance volgt u in deze cursus het leven van Maria zoals verteld in het populaire apocriefe Jacobusevangelie, beter bekend als De Geboorte van Maria. We zien de Mariavoorstelling evolueren van de strenge Byzantijnse, koninklijke Theotokos tot de jonge, tedere moeder van de gotiek en de elegante, eigentijdse jonkvrouw van de vroege renaissance. Jeanne besluit de cursus met prachtige afbeeldingen vol verborgen symboliek van haar favoriete voorstelling, de Annunciatie of Verkondiging aan Maria.

1 Het verhaal van Eva
Scheppingsverhalen in de middeleeuwse schilderkunst.
2 Bijbelse ‘voormoeders'
Tamar, Rachab, Ruth en Batseba, en de apocriefe Judith.
3 De enige onder de vrouwen
Het leven van Maria volgens het Jacobusevangelie
4 Iedere tijd zijn eigen Madonna
5 Annunciatie
De meest afgebeelde gebeurtenis uit het leven van Maria.

De cursus wordt waar mogelijk gecombineerd met opdrachten aan de hand van schilderijen in Rijksmuseum Twenthe.

Data en tijden

Donderdag 28 februari, 7, 14, 21 en 28 maart 2013, telkens 10.00 - 12.00 uur.

€ 90,- inclusief de entree tot het museum en koffie/thee.

Opgave

U kunt zich opgeven voor deze cursus via de Volksuniversiteit Enschede of HOVO Overijssel.

Nu
Jan Fabre. Insectentekeningen en insectensculpturen 1975-1979