17-3 t/m 5-1 2014
Bart Hess. A Hunt for High Tech

Bart Hess (1984) werkt aan de toekomst. Hij verbeeldt een andere wereld, een mogelijke wereld. Een wereld waarin de techniek lichaam en object laat versmelten. In het universum van Bart Hess trekken wij geen schoenen meer aan, maar zijn schoenen onderdeel van ons lichaam. ‘Kledingstukken' worden een tweede huid die leeft, ademt, groeit en vervormt. Hess vermengt het menselijke met het dierlijke: zodra de mens zich hult in de door Hess gecreëerde materialen en applicaties transformeert hij in een nieuwe maar volstrekt logische creatuur.

Nu in RMT

RMT presenteert A Hunt for High Tech, de eerste museale solotentoonstelling van Bart Hess. Het werk van Hess bevindt zich op het snijvlak van vormgeving, mode en beeldende kunst. Hij maakt materiaalstudies, animaties en foto's waarin de relatie centraal staat tussen mens en materiaal, natuur en technologie. Beroemd is zijn Slime outfit voor Lady Gaga, die zich vormt naar het lichaam van de draagster.

Het dierlijke

De natuur met haar structuren, texturen, innerlijke logica en esthetiek is een belangrijke inspiratiebron voor Hess. Daarom duiken overal in de tentoonstelling opgezette dieren op en dierschilderijen uit de RMT collectie. Dieren die we kennen en die op een of andere manier invloed hebben uitgeoefend op het alternatieve universum van Hess.

Bart Hess_Mutants_2011_website
Bart Hess_Hunt for High Tech_Fur_website

Over Bart Hess

Bart Hess (Geldrop, 1984) studeerde aan de Design Academy in Eindhoven. Met zijn werk heeft hij een vooraanstaande positie veroverd in de (inter)nationale vormgevingswereld. Hij werkte samen met onder anderen Lucy McRae, Lady Gaga, Iris van Herpen en Nick Knight. Sinds eind 2012 woont en werkt hij in Londen.

Slime Performance

Tijdens de opening van de tentoonstelling op 17 maart 2013 werd het publiek getrakteerd op onbetwist de meest spectaculaire performance uit de geschiedenis van RMT. Bekijk hier de videoreportage:

Bart Hess in 21rozendaal en TETEM kunstruimte

Deze zomer stelt Bart Hess twee tentoonstellingen samen in de kunstruimtes 21rozendaal en TETEM, beide gelegen in de Enschedese cultuurwijk Roombeek. 21rozendaal toont onder de titel HEAT uiteenlopend werk van door Bart Hess persoonlijk voorgedragen kunstenaars, onder wie Lucy McRae, Edhv en Pieter van den Bosch. Voor TETEM kunstruimte is Hess curator van de Multi Solo. Hiervoor roept hij ontwerpers en kunstenaars op werk in te sturen onder het thema 'Wild Thing'. Uit de inzendigen selecteert Hess de kunstenaars die in de tentoonstelling te zien zijn. De tentoonstellingen in 21rozendaal en TETEM zijn te zien vanaf 27 juni 2013.

Opening tijdens Twentse Salon

De tentoonstelling A Hunt for High Tech werd geopend tijdens de derde editie van de Twentse Salon op 17 maart om 16.00 uur. Tijdens de opening mocht Bart Hess ook de Profielprijs 2013 in ontvangst nemen. Hij ontving deze prijs vanwege zijn bijzondere bijdrage aan textielvormgeving in de breedste zin van het woord. Eerder op de dag vertelde Bart Hess over zijn werk in een tweegesprek met directeur Arnoud Odding.

Nu Verwacht Tentoonstellingsarchief 2013
Permeke en de Vlaamse expressionisten
Sieraden van Tjitske Zijlstra
Verkooptentoonstelling Lenneke Wispelwey