23-5 t/m 9-6 2013
Twente Biennale

Twente Biënnale

Van 23 mei t/m 9 juni 2013 vindt de tweede editie van de Twente Biënnale plaats. Dit jaar met als epicentrum Cultuurpark Roombeek te Enschede. RMT is de hoofdlocatie. Meer dan honderd kunstenaars exposeren bij de verschillende culturele instellingen in de wijk en in de openbare ruimte.

Identifying Europe

De rode draad van de Twente Biennale 2013 is Europa. Niet alleen de Europese geschiedenis en de toekomst, maar vooral de actualiteit: de EU, de Eurocrisis, het toenemende populisme en Fort Europa. Een van de hoofdvragen van het festival is of we vandaag de dag nog kunnen spreken van een Europese identiteit. Meer dan honderd kunstenaars, vormgevers, architecten, denkers en schrijvers zullen vanuit verschillende invalshoeken op deze vraag reflecteren. De beeldend kunstenaars die voor TB13 zijn uitgenodigd roepen met hun werk vragen op over de nabije (Europese) toekomst, behandelen actuele maatschappelijke zoals culturele identiteit, ideologie, integratie, populisme, technologie, religie, extremisme of bevragen de positie van kunst zelf in een politiek snel verschuivend landschap.

RMT hoofdlocatie

De hoofdlocatie van het festival is dit jaar Rijksmuseum Twenthe. Een groot deel van het museum wordt ingericht door de curatoren van de Twente Biënnale. Op zaal is werk te zien van onder anderen het Tsjechische enfant terrible David Cerny, de nieuwste film van de Duitse topkunstenaar Jonathan Meese (wereldpremière) en een installatie rond de documentaire van de Oostenrijkse filmmaker Paul Poet, ‘Auslander Raus'. Deze installatie biedt een audiovisueel verslag van het gelijknamige kunstproject Auslander Raus van de Duitse kunstenaar Christoph Schlingensief, die in 2000, in hartje Wenen, van zeecontainers een Big Brother huis bouwde voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Opening en Twentse Salon

23 mei: Spectaculaire opening met Darth Vader luchtballon
Donderdag 23 mei vindt de opening plaats. Vanaf de plek waar op 13 mei 2000 zeecontainers met illegaal vuurwerk explodeerden, waardoor de wijk Roombeek vrijwel geheel verwoest werd, wordt een reusachtige Darth Vader luchtballon van het Belgische Pearl Ballooning gelanceerd. De Twente Biënnale in Roombeek markeert een nieuw tijdperk voor deze herboren architectuur- en cultuurwijk: Cultuurpark Roombeek. Op alle locaties vindt een officiële opening plaats, met DJ's, live acts, optredens en een presentatie van Maarten van Rossem.

26 mei: Twentse Salon
Op zondag 26 mei vindt een Twentse Salon plaats: een aangenaam zondagmiddag programma met lezingen, workshops, concerten en eten & drinken. Met o.a. oud NRC-journalist Pieter Steinz en hoogleraar filosofie Jos de Mul. Klik voor meer informatie hier.

23 t/m 9 juni 2013 // dagelijks 11-21u, musea tot 17u
Locatie: Cultuurpark Roombeek, Enschede (o.a. Rijksmuseum Twenthe, TwentseWelle, TETEM kunstruimte, 21Rozendaal, ArtEZ).

Tijdens de Twente Biennale gelden de reguliere entreetarieven van RMT. U kunt ook kiezen voor een passepartout voor de Twente Biënnale à €12,-.

Voor meer informatie over de Twente Biënnale en de prijzen en voorwaarden, zie www.twentebiennale.nl.

Kunstenaars in RMT

Nu