23-6 t/m 3-11 2013
Renie Spoelstra. Het dode punt van de schommel

Wat Renie Spoelstra wil vangen in haar veelal enorme houtskooltekeningen is de ‘climaxloosheid' als het dode punt in de zwaai van een schommel, het moment dat er even niks gebeurt maar dat wel al de dreiging in zich draagt van het moment ervoor of erna. Uren en dagen verstrijken in een flits, elk moment bevroren in de tijd en ieder moment gelijk.

Vanaf 23 juni in RMT

Vanaf 23 juni presenteert RMT Het dode punt van de schommel, de eerste museale solotentoonstelling van Renie Spoelstra. Spoelstra filmt en fotografeert landschappen in Nederland en Noord-Amerika zonder al te specifieke kenmerken. Deze foto's en stills gebruikt ze als uitgangspunt voor haar gelaagde tekeningen. Met enkel grijs- en zwarttinten van verschillende houtskoolsoorten weet zij verstilde sferen op te roepen met een verontrustende, onderhuidse spanning.

Het dode punt van de schommel

In 2001 is Renie Spoelstra begonnen met het fotograferen van stukken (Nederlands) bos en recreatiegebied zonder al te specifieke kenmerken of de aanwezigheid van mensen. Wat Spoelstra wil vangen is de ‘climaxloosheid' als het dode punt in de zwaai van een schommel, het moment dat er even niks gebeurt maar dat wel al de dreiging in zich draagt van het moment ervoor of erna.

Naar aanleiding van die foto's is Spoelstra gaan tekenen. Inmiddels gebruikt ze ‘film-stills' in plaats van foto's. Het filmmateriaal geeft vele mogelijkheden tot het stilzetten van het beeld om zo te onderzoeken welke momenten het meest bruikbaar zijn voor haar werk. Het gaat haar hierbij niet om het specifieke van de betreffende locatie. Spoelstra wil concrete waarnemingen zo reduceren dat ze kunnen fungeren als substituut voor een veelvoud van gelijksoortige situaties en locaties.

house with car

Over Renie Spoelstra

Renie Spoelstra (1974, Drachten) studeerde aan de MFA Post-St.Joost, Breda en de Academie Minerva in Groningen. Renie Spoelstra heeft deelgenomen aan meerdere exposities in Nederland en buitenland. Hoogtepunten waren presentaties in Stedelijk Museum Schiedam en Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam. Haar werk is opgenomen in gerenommeerde collecties zoals MACBA Barcelona (SP), Stedelijk Museum Schiedam, Centraal Museum Utrecht, Cobra Museum en Teylers Museum, Caldic Collectie, Bouwfonds Kunstcollectie, de vermaarde Parijse Guerlain Collectie alsmede talloze privecollecties in binnen- en buitenland.

Opening tijdens de Twentse Salon

De tentoonstelling Het dode punt van de schommel wordt geopend tijdens de vijfde editie van de Twentse Salon op 23 juni om 16:00uur. Klik hier voor het programma.

Nu Verwacht Tentoonstellingsarchief 2014 2013
Permeke en de Vlaamse expressionisten
Sieraden van Tjitske Zijlstra
Verkooptentoonstelling Lenneke Wispelwey