NL / EN / DE
zoek
Facebook Twitter YouTube Flickr contact
 

Herfsttooi 2013. Paradijs!

De eerste editie van het gratis Herfsttooifestival krijgt een vervolg! Dit jaar is het programma nog afwisselender en dynamischer, geheel geconcentreerd rondom het thema Paradijs. Waren Adam en Eva vegetariërs? Sprak men Vlaams in het Paradijs? Eet men in het hiernamaals elke dag haring voor het ontbijt? Kom naar ook naar Herfsttooi 2013. Paradijs! op 14 en 15 september! Het hele weekend is het museum, inclusief alle activiteiten, gratis toegankelijk.

Ontdek het Paradijs, ontdek RMT.

Programma

Tijdens Herfsttooi 2013 opent Rijksmuseum Twenthe twee dagen lang de deuren naar het Paradijs met een spectaculair programma. De Gobelinzaal is tijdens het festival de Huiskamer in het Paradijs: hier kan je aanschuiven bij zinnenprikkelende lezingen, bijzondere performances, dans en optredens. In de museumzalen, op zolder en in het atelier kan je genieten van theater, muziek of deelnemen aan een bijzondere workshop. In het Los Hoes, de binnentuin en het museumcafé worden honger en dorst in Paradijselijke sferen gestild.

Huiskamer in het Paradijs

De Gobelinzaal wordt omgetoverd tot de Huiskamer in het Paradijs. Tussen 11 uur en 17.00 uur wisselen sprekers, performances, dans en muziek elkaar af. Een inspirerend en bomvol programma! Altijd al een slang willen aaien? Dat kan! Eric Mulder van Natura Docet Wonderryck Twente vraag zich af wat voor soort slang Eva verleidde. Of ga naar de lezing van Mineke Schipper. In haar boek Overal Adam en Eva. De eerste mensen in jodendom, christendom en islam schrijft zij over hoe het zat met seks in het Paradijs. Verder vertelt Matthijs van Boxsel over domheid in het Paradijs en parasitiloog Mathilde Uiterwijk vraagt zich af of Adam en Eva ook last hadden van aarsmaden.

Hier kunt u het hele programma downloaden als bijlage: Programmaflyer Herfsttooi.

Programmaonderdelen

Voorplein Bezoekers worden verwelkomd met een lepeltje ‘Hemelse modder' door BAKBLIK van Linzi Lemmens en in entreehal zijn Adam en Eva uw gastheer en vrouw van theatergroep Roest.

Paradijselijke hapjes Los Hoes en Museumcafé

Tussen alle lezingen door kan je ons museum afstruinen op zoek naar paradijselijke hapjes. Stil je honger met lokale producten van de Smaak van Twente en stil je dorst met paradijselijk bier. Bij CoffeeTainment kan je een heerlijk kopje koffie drinken om even bij te komen. Benieuwd hoe levende fossielen uit de periode van het Paradijs smaken? Kunstenaar/culinair archeoloog Henri Roquas is dan jouw man. Voor een zinneprikkelende ervaring van eten moet je in de binnentuin zijn met eet-ontwerper Ernst Ruijgrok.

Familieprogramma in Los Hoes en op zaal.
Aan de kids hebben we ook gedacht. In het ‘Los Hoes’ is er een doorlopend familieprogramma met workshops paradijselijke hapjes maken en appeltjes karamelliseren of tover jezelf om tot een paradijsvogel. Of ga gezellig met elkaar naar de familievoorstelling ‘Jouw Paradijs, mijn Paradijs’ van Theatergroep De Nieuwe Koning in de museumzalen 4 t/m 12.

Binnentuin
Theatergroep Aluin speelt drie fragmenten van de voorstelling ‘Ken je Klassiekers: De Bijbel', zaterdag 14 september om 11:30-12:00uur, 13:00-13:30 uur, 14:30-15:00 uur (bij slecht weer in zaal 21).

Zaal 19 Yogadocent Susanne Klappe van Bodywise zorgt ervoor dat u gereinigd het Paradijs kunt binnentreden.

Zolder: Koschka & Heimprofi geven een audiovisuele performance: een versmelting van live muziek en videoprojecties. De surrealistische en nostalgische liedjes en beelden nemen je mee in hun verhaal. Ze creëren een paradijselijke wereld op zolder. 14 & 15 september 12:00-12:30 uur, 13:30-14:00 uur en 15:00-15:30 uur.

Museumatelier
Modeltekenen in het Paradijs.
De bezoekers gaan tekenen naar twee prachtige naaktmodellen in een bijzondere setting: Adam en Eva in het paradijs. Na een korte uitleg over de verhoudingen van het menselijke lichaam, wordt u in deze workshop met opdrachten verleid om diverse poses vast te leggen. Doen en ervaren is het sleutelwoord. Op die manier creëert u een beeldend verhaal, of op zich zelf staande impressies van wat zich in het paradijs zou kunnen hebben afgespeeld. Er is aandacht voor lijnenspel, vlakken en diverse tekentechnieken. We werken met houtskool en kneedgum op papier. Tekenmaterialen en ezels zijn aanwezig. 14 & 15 september: 11.30-12:30, 13.00-14.00, 14.30-15.00

Souvenir
Kelly Bossinade en Laura Bouhuys, alumni van AKI / ArtEZ, bouwen een Paradijs fotostand om hier jezelf te laten vereeuwigen en thuis te laten dat u zich even als Adam en Eva waande in zaal 33.

appel karamel

Finale: Worstclub Mondial
Fredie Beckmans, voorzitter van de Worstclub Mondial, sluit Herfsttooi 2013 op zondagmiddag 15 september af met een vette worstperformance. Ooit vertrok hij vanuit Berlijn via Jena-Paradijs naar het enige echte Duitse Worstenparadijs: de Nurnberger Rostbratwürstchen. Speciaal voor Herfsttooi vliegt hij over uit Zwitserland (waar hij tegenwoordig woont) en kunt u zijn beroemde Paradijsworstjes proeven, gemaakt van gecertificeerde Zwitserse legerpaarden.

Fredie Beckmans_Hollandse Paradijsworst website

Opening tentoonstelling Paden naar het Paradijs

Op zaterdagmiddag 16.00 uur is de officiële opening van de nieuwe collectiepresentatie Paden naar het Paradijs. Voor deze tentoonstelling vroeg RMT schrijver Atte Jongstra om zich een voorstelling te maken van het Paradijs door middel van een hemelsbrede keuze uit de museumcollectie. Direct na de opening in de Gobelinzaal door burgemeester Peter den Oudsten is er een muziekperformance van beeldend kunstenaar en theatermaker Peter Zegveld.

Programma Huiskamer in het Paradijs - Zaterdag

Zaterdag 14 september
Gastvrouw Nicolien Weghorst
De hele dag: Muzikale omlijsting verzorg door de Enschedese DJ pool.

BLOK 1 11:00-12:00 uur

11:15-11:40 Lezing Petra van de Laar - Hoe ontwerp je het Paradijs?

Petra van de Laar zal iets vertellen over haar project de Cartesius Garten in industriegebied Cartesius te Utrecht.

11:45-11:50 Dans Elise de Heer
Jong Paradijstalent Elise de Heer laat een moderne paradijselijke dans zien.

BLOK 2 12:00 - 13:00 uur

12:00-12:25 Lezing Mathilde Uijterwijk- Parasieten in het Paradijs
Parasitiloog en dierenarts Uijterwijk stelt de vraag of er eigenlijk ook parasieten leefden in het Paradijs? En hadden Adam en Eva daar misschien ook last van?

12:30-13:00 Concordia presenteert: korte "paradijsfilms". De voorfilm moet terug!
Korte films zijn spannend, veelzijdig en een podium voor jonge en talentvolle makers. Toch zie je korte films maar zelden in de bioscoop. Concordia zorgt er, sinds september, samen met initiatiefnemer Go Short en collega filmtheaters voor dat de voorfilm wel degelijk weer te zien is.

BLOK 3 13:00-14:00 uur

13:00-13:25 Lezing Matthijs van Boxsel - Morosofie in het paradijs
Lezing over de rol van de zondeval in de relatie tussen domheid en kennis.

13:30-13:35 DIEdichters: J. Verhaaren, Bert de Haan en BoBBoswinkel
Paradijselijke voordracht

13:40-13:55 Concert Ellen Peters - blokfluit
Tijdens Herfsttooi neemt jong Paradijstalent Ellen Peters het publiek mee in haar aanstekelijke enthousiasme over en met de fluit.

BLOK 4 14:00-15:00 uur

14:00-14:25 Lezing Mineke Schipper - Adamskostuums
Mineke Schipper vertelt in haar lezing over blote en bedekte Adama en Eva's. In het paradijsverhaal in de bijbel waren Adam en Eva naakt, maar op afbeeldingen krijgen ze vanwege de goede zeden soms al een vijgenblad mee als ze nog niet eens van de verboden vrucht hebben gegeten!

14:30-14:55 Lezing Eric Mulder - De slang die Eva verleidde
Eric Mulder vertelt over wat voor soort slang in het Paradijs leefde en neemt een echte python slang mee. Hij gaat in op de vraag, welke slangensoort de schrijver van Genesis 3 geïnspireerd zou kunnen hebben.

BLOK 5 15:00-15:45 uur

15:00-15:15 Lezing Michiel Bussink- Ik eet, dus ik ben de schepping.
Het besef dat we via ons eten met de grond verbonden zijn en daardoor met veel meer, zit niet meer in het centrum van ons bewustzijn. Bussink gaat hier verder op in.

15:20-15:25 Dans Elise de Heer
Jong Paradijstalent Elise de Heer laat een moderne paradijselijke dans zien.

15:30-15:45 Performance Gryanne Stunnenberg - Touw ter plekke werk.

BLOK 6 16:00-18:00 uur

16:00-16.15 Burgemeester Peter den Oudsten - Opening tentoonstelling Paden naar Paradijs

16:15-16:30 Atte Jongstra - Paden naar het Paradijs toegelicht

16:30-17:00 Peter Zegveld - muzikale performance

17:00-18:00 The Enschedese DJ-pool - Paradijs Muziek

Huiskamer in het Paradijs - Zondag

Zondag 15 september
Gastheer Ralph Levie
Muzikale omlijsting verzorg door de Enschedese DJ pool.

BLOK 1 11:00-12:00 uur

11:00-12:00 Lezing Atte Jongstra- Paden naar het Paradijs
Speciaal voor de vrienden geeft Atte Jongstra een lezing over de tentoonstelling Paden naar het Paradijs.

BLOK 2 12:00-13:00 uur

12:00-12:30 Lezing Katja Gruijters - Het verloren Paradijs
Hoe bijzonder is het dat we overal voedsel kunnen krijgen en er niet bij stil staan dat het niet vanzelfsprekend is maar juist een Paradijs. Mensen klagen graag over eten maar nog nooit is er zoveel eten beschikbaar geweest in het westen Katja Gruijters wil de bezoeker van het festival Herfsttooi hierover tot nadenken aanzetten.

12:35-12:50 Lezing Restaurant Het Paradijs- Eten in het Paradijs
Hoe geeft het Restaurant hun Paradijs vorm?

12:50-12:55 Dans Elise de Heer
Jong Paradijstalent Elise de Heer laat een moderne paradijselijke dans zien.

BLOK 3 13:00-14:00 uur

13:00-13:55 Concert Nederlands Symfonieorkest - Boven de wolken

Het Nederlands symfonieorkerst spelen oa. delen uit Starwars , Schindlers List, My funny Valentine en meer. Musici van het Nederlands Symfonieorkest: Inge Lulofs piano, Anne Knappstein cello, Lucie Stepanova cello

BLOK 4 14:00-15:00 uur

14:00-14:25 Lezing Mineke Schipper- Eva en de slang

Hoe kon Satan het volmaakte paradijs binnenkomen en welke rol speelde de slang daarbij? De slang blijft een fascinerend dier. In verhalen heeft hij in het paradijs prachtige benen en is hij het mooiste dier van schepping.

14:30-14:50 Lezing Eric Mulder - De slang in het paradijs
Eric Mulder vertelt over wat voor soort slang in het Paradijs leefde en neemt een echte python slang mee. Hij gaat in op de vraag, welke slangensoort de schrijver van Genesis 3 geïnspireerd zou kunnen hebben.

14:50-14:55 DIEdichters: J. Verhaaren, Bert de Haan en BoBBoswinkel
Een paradijselijke voordracht

BLOK 5 15.00-16.00 uur

15:00-15:25 Film Anne Verhoijsen - Visions of Paradise

Inleiding op en vertoning van een verkorte versie van de film ‘Visions of Paradise' van Anne Verhoijsen.

15:30-15:45 Concert Joachim Brandenburg
Singer songwriter Joachim Brandenburg laat zijn muzikale talent horen met Paradijselijke liedjes.

15:50-15:55 Dans Elise de Heer
Jong Paradijstalent Elise de Heer laat een moderne paradijselijke dans zien.

BLOK 6 16:00-17:00 uur

16:00-16:30 Reisopera presenteert: ENSEMBLE JONGE ZANGERS

Deze jonge operatalenten staan aan het begin van hun carrière en zijn in Enschede begonnen met een op maat gesneden ontwikkelings- en ervaringsprogramma van twee tot vier jaar bij de Reisopera.

16:30-17:00 Performance Fredie Beckmans - Worst in het Paradijs
Fredie Beckmans, voorzitter van de Worstclub Mondial, sluit Herfsttooi 2013. Paradijs! op zondagmiddag 15 september af met een vette worstperformance. Ooit vertrok hij vanuit Berlijn via Jena-Paradijs naar het enige echte Duitse Worstenparadijs: de Nurnberger Rostbratwürstchen. Speciaal voor Herfsttooi vliegt hij over uit Zwitserland (waar hij tegenwoordig woont) en kunt u zijn beroemde Paradijsworstjes proeven, gemaakt van gecertificeerde Zwitserse legerpaarden

Partners

Herfsttooi 2013. Paradijs! wordt mede mogelijk gemaakt door:
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, RMT Vrienden, Mondriaan Fonds en Stichting DOEN.

Lokale partners zijn:
AKI/ArtEZ, BAKBLIK, Buitengewone Varkens, CoffeeTainment, Concordia, diedichters, het Kookatelier, Het Nederlands Symfonieorkest, Performance Art Event, Restaurant Het Paradijs, Reisopera, De Smaak van Twente, Tankstation Enschede, Nationale Reisopera, Wijngaard Hof van Twente, Natura Docet Wonderryck Twente.

Brokers Kunststoffen BV, Tubbergen - T 0546 621205 - www.brokerskunststoffen.nl

Adam en Eva
Nu
Jan Fabre. Insectentekeningen en insectensculpturen 1975-1979
Lezing Rubens, Van Dyck en Jordaens
Paden naar het Paradijs
Rubens, Van Dyck en Jordaens - de Vlaamse barok
Vlaamse salon rondom Van Eyck
Vriendenreis naar Boedapest
Verwacht Tentoonstellingsarchief