15-9 2013 t/m 25-1 2015
Paden naar het Paradijs

Paden naar het Paradijs. Een roman in twaalf zalen van schrijver Atte Jongstra

Zolang de mens bestaat fantaseert hij al over het Paradijs. Of het Walhalla, de Hemel, het Elysium of hoe je het maar noemen wilt. Het Paradijs is de ideale eeuwige wereld. Maar hoe ziet het er daar eigenlijk uit? En hoe kom je er terecht? Welke paden moet je volgen? RMT vroeg schrijver Atte Jongstra zich een voorstelling te maken van het Paradijs door middel van een hemelsbrede keuze uit de museumcollectie, aangevuld met recent werk van hedendaagse kunstenaars.

Totale menselijke verbeelding

Het Paradijs is bij uitstek een product van de verbeelding. De tentoonstelling begint met een overzicht van de voorstellingen die men zich door de eeuwen heen heeft gemaakt van het heerlijke bestaan van de mens aan gene zijde. Maar Paden naar het Paradijs gaat niet alleen over het einddoel. Zij gaat vooral ook over de reis, de paden die men bewandelt om er te komen. Aan de hand van prikkelende thema's en combinaties van kunstwerken worden de wegen getoond die de bezoeker zou kunnen volgen om tot een eigen voorstelling van het paradijs te komen. Paden naar het Paradijs is een tentoonstelling over de totale menselijke verbeelding.

Neo-wetenschap

Gastcurator Atte Jongstra zal Paden naar het Paradijs inrichten volgens de regels van de neo-wetenschap. Deze tak van wetenschap houdt zich bezig met denkbeeldige vraagstukken, zoals ‘wat is de oppervlakte van God' of ‘de zijwindgevoeligheid van de opstelsom'. In relatie tot het Paradijs vraagt Jongstra zich af hoe het er staat met onder meer de flora en fauna, de tijd, het loonniveau en de hygiëne. Dit resulteert in een opstelling met afdelingen als ‘Eeuwigheidsmeting', waar fraaie antieke klokken en stillevens worden getoond. Of de hygiënezaal met de middeleeuwse doopvont en wastafels met zelfportretten, waar men zich kan opfrissen om zijn kansen op toelating tot de eeuwigheid te vergroten.

Paden naar het Paradijs RMT

Openingstoespraak en Paradijslezing

Met Paden naar het Paradijs laat RMT zich van een heel andere kant zien dan de bezoeker jarenlang gewend is geweest. De topstukken uit de museumcollectie worden getoond met vrijwel nooit geëxposeerde stukken en installaties van hedendaagse kunstenaars. Deze nieuwe collectieopstelling werd geopend tijdens de 2de editie van het Herfsttooi-festival. U kunt hier de openingstoespraak van Atte Jongstra teruglezen. Voorafgaand aan het Herfsttooi-festival hield Atte Jongstra voor een select gezelschap zijn Paradijslezing. Klik hier om de Paradijslezing terug te lezen.

Deelnemende kunstenaars

Naast topstukken uit de collectie van RMT van Jacob van Ruisdael, Joos van Cleve, Thomas Gainsborough, Odilon Redon, Claude Monet, Carel Visser, Jan Brueghel, Peter Struycken en Jan Sluijters zijn er werken van 'buiten' te zien van Barbara van Ittersum, Meinbert Gozewijn van Soest, Jan van der Pol, Carina Ellemers, Eliane Gerrits, Marlo Broekmans, Frank Van den Broeck, Roel van Timmeren, Rob van Betuw, Ronald van Tienhoven, Peter Zegveld, Riëtte Wanders, Joost van den Toorn, Annelies Doom, Jannie Regnerus, Joris Geurts en Fredie Beckmans.

Tenslotte

Misschien komen we tot de conclusie dat het Paradijs één reusachtig gedachten experiment is. Een constructie waaraan, parallel aan de waarneembare werkelijkheid, wordt doorgebouwd zolang de mens bestaat. Paden naar het Paradijs getuigt van die constructie en probeert de bezoeker tot een eigen constructie te bewegen. De verbeelding wordt aan het werk gezet!