NL / EN / DE
zoek
Facebook Twitter YouTube Flickr contact
9-2 t/m 17-8 2014
Maria Blaisse. The Emergence of Form
 

Maria Blaisse. The Emergence of Form

Vormgever en beeldend kunstenaar Maria Blaisse vervult al veertig jaar een vooraanstaande rol in de Nederlandse designwereld. Voor Rijksmuseum Twenthe is dit de aanleiding voor de overzichtstentoonstelling The Emergence of Form waarin haar belangrijkste werken van de afgelopen veertig jaar zijn samengebracht.

'Quiet achiever'

Maria Blaisse (Amsterdam, 1944) wordt in de designwereld beschouwd als ‘the quiet achiever of Dutch design’. Al veertig jaar volgt zij los van alle trends haar eigen pad, waarbij de zoektocht naar materie en vorm centraal staat. Bijna haar hele oeuvre, bestaande uit kostuums, hoeden, laarzen, tassen, glas en architectonische structuren is gebaseerd op de vorm van een rubberen binnenband van een auto. De krachten en vormen die de rubberen band genereert wanneer deze wordt opengesneden, vormen al jaren een bron van experiment en inspiratie voor Blaisse. In welk materiaal ze ook werkt – rubber, schuim, textiel, zilver of glas – telkens vindt ze dezelfde vormprincipes in terug.

Zoektocht naar vorm

Blaisse trekt zich in haar werk weinig aan van de scheidslijnen tussen vormgeving, beeldende kunst, architectuur, dans en mode. Voor schoenenmerk Camper ontwikkelde ze een C-vormige laars (de C-Shoe) en voor zangeres en dansers Paula Abdul maakte ze kostuums voor haar Vibeology wereldtournee. Hoe verschillend deze uitingen ook zijn in materiaal en verschijningsvorm, ze gaan allemaal terug op de basisvorm van een ronde binnenband.

Structuren van bamboe

De laatste jaren experimenteert Blaisse ook met bamboe. Ze ontwikkelde een aantal ruimtelijke structuren van gevlochten bamboe, die weer teruggaan naar verschillende oervormen, waaronder de ronde band. Sommige structuren laat ze bewegen waardoor ze lijken te ademen. Andere worden gebruikt door dansers in performances, die de structuren laten transformeren van de ene vorm naar de andere. In beide gevallen zijn de resultaten poëtisch en betoverend.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling Maria Blaisse. The Emergence of Form zijn een aantal van de grote bamboe-structuren te zien, evenals video's van performances waarin deze structuren tot leven worden gewekt. Ook worden kostuums getoond die jarenlang niet te zien zijn geweest. Daarnaast is er kleiner werk in rubber, glas, textiel en zilver.

656154new
Maria Blaisse_structuur
Nu Verwacht Tentoonstellingsarchief 2014
Maria Blaisse. The Emergence of Form
2013 2012 2011 2010 2009 2008