NL / EN / DE
zoek
Facebook Twitter YouTube Flickr contact
Cursus 'Ars Nova'
22 oktober - 26 november 2014
 

Ars Nova: de Vlaamse Primitieven

In samenwerking met HOVO Overijssel presenteert RMT in het najaar van 2014 de cursus 'Ars Nova: de kunst van de Vlaamse Primitieven. (Anonieme) voorlopers, beroemde grondleggers en waardige opvolgers'.

Nieuw tijdperk

Op de drempel van de 15de eeuw brak onder het toonaangevende mecenaat van de Bourgondische hertogen en hun hovelingen een nieuw tijdperk aan voor de schilderkunst in de Lage Landen. In het spoor van Melchior Broederlam en dankzij een geheel nieuwe en quasi-onnavolgbare schilderstijl hebben Robert Campin, Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en hun volgelingen een uniek beeld van hun tijd gecreëerd, een beeld van mensen van vlees en bloed. Door de uitzonderlijke precisie in de weergave van de zichtbare realiteit overtrof hun kunst alles wat tot dusver was bereikt. De eminente kunsthistoricus Erwin Panofsky sprak, gebruikmakend van een begrip ontleend aan de muziek, terecht van een ars nova, een nieuwe kunst. Zelden was een schilderkunst tegelijkertijd zo inventief, verfijnd en subliem.

Tentoonstelling in RMT

In deze cursus ligt het accent op het werk en - in mindere mate - op de persoon van de voorlopers, de grondleggers en de eerste generatie opvolgers van deze fascinerende schilderkunst. De cursus wordt gegeven door Jeanne van der Stappen-Heyvaert en sluit aan bij de tentoonstelling Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en de ontdekking van de wereld, die van 14 september 2014 tot en met 4 januari 2015 is te zien in RMT.

Opzet cursus

1. Pre-Eyckiaanse paneelschildering in de Lage Landen
2. Meester van Flémalle / Robert Campin: Levende beelden.
3. Jan van Eyck: De ontdekking van het licht.
4. Rogier van der Weyden: Meester van de passie. Passie van de Meester.
5. Petrus Christus: Het experiment met ruimte en volume. Dieric Bouts: Schilder van de stilte.
6. Hugo van der Goes: De ziel van het individu. Hans Memling: Een devotioneel ideaal.

Data en tijden

Woensdag 22 en 29 oktober, 5, 12, 19 en 26 november 2014, 10.00-12.00 uur.

Opgave

U kunt zich opgeven voor de cursus via HOVO Overijssel. Klik hier voor het inschrijfformulier op de website van HOVO.

Nu Verwacht
Leven tussen kunst. De verzameling van Marina Eshuis
Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en de ontdekking van de wereld
Alexander Roslin (1718-1793). Portrettist van de aristocratie
Huis van Heek
Gevaar en schoonheid. William Turner en de traditie van het sublieme
Lezing Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en tijdgenoten
Ars Nova: de Vlaamse Primitieven
Tentoonstellingsarchief