15-3 t/m 31-8 2014
Jan Fabre. Insectentekeningen en insectensculpturen 1975-1979

Niet eerder was het vroege werk van de Antwerpse kunstenaar, theatermaker en erkend enfant terrible Jan Fabre te zien in zijn complete samenhang. Dat werk uit de tweede helft van de jaren zeventig wordt nu samengebracht in een overzichtstentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe.

Insecten en spinnen

Kenmerkend voor het vroege werk van Jan Fabre is onmiskenbaar zijn fascinatie met insecten en spinnen. Fabre tekende honderden bladen vol met insecten en spinnen, ook maakte hij kwetsbare insectensculpturen. Hij beziet de wereld van de insecten niet als een entomoloog, maar hij verbeeldt de verschijnselen van de natuur, van leven en dood. Deze fascinatie is een rode draad gebleven door zijn hele werk.

Eigenzinnige wereld

Als twintigjarige bouwde Jan Fabre in de tuin van zijn ouders een primitieve tent waarin hij een eigenzinnige wereld creëerde. In die tent leefde, onderzocht, experimenteerde, schiep en sliep hij. In die tent maakte Fabre zijn eerste sculpturen en werd de kiem gelegd voor al zijn latere visioenen, hartstochten en obsessies. Die tent was het toneel waarin hij in de voetsporen probeerde te treden van zijn naamgenoot, de beroemde entomoloog Jean-Henri Fabre. Zowel wat betreft inhoud als vorm zoekt hij al in zijn jonge jaren de relatie met de oude Vlaamse meesters en hun thema's van dood en leven en rijkdom en vergankelijkheid. Waarschijnlijk is er niemand vóór Jan Fabre geweest die zo krachtig en fantasievol de tragische en komische kanten van het leven naast elkaar heeft gezet op een door insecten en spinnen bewoond schouwtoneel. Ernstig, humoristisch en sprookjesachtig tegelijkertijd.

Roombeek Cultuurpark

Rijksmuseum Twenthe ligt in Roombeek Cultuurpark: een cluster van culturele instellingen in de uit de as verrezen wijk Roombeek in Enschede. De twee tentoonstellingen in onze zusterinstellingen, Museum TwentseWelle en TETEM kunstruimte, kunnen goed gecombineerd worden met een bezoek aan de tentoonstelling Jan Fabre. Museum TwentseWelle toont O'Hanlons Helden, waarbij de auteur en avonturier Redmond O’Hanlon in de voetsporen van zijn negentiende-eeuwse helden treedt: ontdekkingsreizigers die de wereld afreisden en de meest wilde ontdekkingen deden. TETEM kunstruimte toont Wunderkammer 2014: een eigentijdse interpretatie van het rariteitenkabinet door het samenbrengen van kunstenaars die met hun werken wonderlijke werelden creëren. Drie prachtige tentoonstellingen over kunst en wetenschap, op loopafstand van elkaar gelegen in Roombeek Cultuurpark.

Nu
Jan Fabre. Insectentekeningen en insectensculpturen 1975-1979