najaar 2015
Gevaar en schoonheid. William Turner en de traditie van het sublieme

In 2015 organiseren RMT en Museum de Fundatie in samenwerking met Tate Britain een spectaculaire dubbeltentoonstelling rond de schilderkunst van Joseph Mallord William Turner (1775-1851), de belangrijkste Britse kunstenaar van de 18de en de 19de eeuw.

Turner is voor Groot-Brittannië wat Rembrandt is voor Nederland. Zijn werk is tot dusver alleen bij hoge uitzondering in ons land te zien geweest. De dubbeltentoonstelling in Enschede en Zwolle presenteert zo'n dertig schilderijen van Turner in de context van de Europese kunstgeschiedenis van de renaissance tot nu, vertegenwoordigd door nog eens circa zestig schilderijen van andere Europese topkunstenaars.

Europees kunstenaar

Turner wordt met deze dubbelexpositie in Oost-Nederland getoond als een door en door Europese kunstenaar. In de kunst van Turner zijn niet alleen veel sporen terug te vinden uit de Europese en meer specifiek de Hollandse schildertraditie van de 17de eeuw, Turner is op zijn beurt van grote invloed geweest op de Europese kunst die na hem kwam, zelfs tot op de dag van vandaag. In de tentoonstelling zijn schilderijen van Turner thematisch gecombineerd met schilderijen van vroegere generaties kunstenaars die hem inspireerden, onder wie Rembrandt en Claude Lorrain, en van kunstenaars uit latere generaties die aan hem schatplichtig zijn, zoals Vincent van Gogh en Gerhard Richter. Thema's als ‘drama', ‘idylle', ‘snelheid', ‘licht', ‘geweld' en ‘chaos' maken de onderlinge relaties tussen Turner en andere Europese kunstenaars heel direct voor het publiek inzichtelijk.

'Hollandse' schetsboeken

Bijzondere aandacht in de tentoonstelling gaat uit naar de schetsen die Turner tussen 1802 en 1842 tijdens zes reizen door Nederland maakte. Tate Britain bezit verschillende ‘Hollandse' schetsboeken van Turner, die nog niet eerder in ons land te zien waren. De schetsen worden op de tentoonstelling in Enschede en Zwolle in verband gebracht met reisschetsen door andere vooraanstaande kunstenaars uit Europa, van Albrecht Dürer tot David Hockney.

Nu Verwacht
Leven tussen kunst. De verzameling van Marina Eshuis