Voorjaar 2015
Huis van Heek

In het voorjaar van 2015 organiseert RMT samen met Museum TwentseWelle en Huis Bergh een serie tentoonstellingen en activiteiten rondom de Enschedese textielfamilie Van Heek en hun betekenis voor de regio: de Van Heeks als metafoor voor de veranderende samenleving.

Het verhaal van de Van Heeks

De geschiedenis van de familie Van Heek laat zich lezen als een verhaal van de ontwikkeling van een agrarische regio naar een geïndustrialiseerde samenleving. Een verhaal van hardwerkende textielondernemers die ook hard konden zijn voor hun medewerkers en dat koppelden aan een autoritair verantwoordelijkheidsbesef. Een besef ook dat leidde tot belangrijke, maatschappelijke bijdragen, zoals de introductie van het voetbal in Nederland, de oprichting van het Overijsselsch Landschap en Rijksmuseum Twenthe. Het verhaal van de familie Van Heek is een verhaal over ambitie, ondernemerschap, verlangen en romantiek.

Van Heeks als mecenassen

In Rijksmuseum Twenthe wordt het verhaal verteld van de Van Heeks als mecenassen. RMT is een initiatief van Jan Bernard van Heek die zijn collectie schilderijen uit de Gouden Eeuw en de 19de eeuw compleet met een flink museumgebouw in 1930 aan de staat schonk om zo de inwoners van Enschede en Twente in staat te stellen belangrijke kunstschatten te bewonderen en zich zo te verheffen. Zijn broer Jan Herman van Heek werd de eerste directeur van het museum en verrijkte het museum in dertig jaar tijd met een onschatbare collectie middeleeuwse werken. Een derde broer, Gerrit Jan van Heek jr., schonk in de jaren veertig en vijftig een grote collectie dierschilderijen en een nieuwe museumvleugel.

Zo is de geschiedenis van RMT verbonden met drie broers Van Heek die ieder op hoogstpersoonlijke wijze hun stempel op het museum zetten. Drie kinderen van hun tijd die worden gepresenteerd in drie reconstructies van hun voor die tijd typerende inbreng. Drie deelpresentaties die de avonturen van even zoveel verzamelaarssamen een mooi beeld geven van het romantisch en spiritueel idealisme dat zo kenmerkend was voor de eerste helft van de 20ste eeuw.

TwentseWelle en Huis Bergh

Aan de hand van originele objecten en documenten en vooral door middel van prikkelende verhalen over leden van de familie Van Heek zal in TwentseWelle het verhaal van Twente, de textielindustrie en natuurlijk de familie Van Heek kleurrijk verteld worden. Van fabriceur tot fabrikant. Hoe was het leven in de fabriek, in de stad, op het platteland en in de familie? Zelden getoonde delen van de collectie van TwentseWelle, zoals de fraaie japons en andere persoonlijke bezittingen van leden van de familie Van Heek, worden in deze tentoonstelling op glorieuze wijze gepresenteerd.

Jan Herman van Heek, de eerste directeur van RMT, woonde in Huis Bergh te 's-Heerenberg, ver verwijderd van de drukke stad. Ook dit romantische woonhuis is tegenwoordig een museum. En ook hier zijn de sporen van de verzameldrift van deze Van Heek te vinden. Huis Bergh en RMT zullen aan de hand van de vele verzamelanekdotes samen een compleet beeld geven van de enorme middeleeuwse schatten die Jan Herman heeft weten te verzamelen. Incunabelen, beeldhouwwerken, kerkschatten en schilderijen.

Nu Verwacht
Leven tussen kunst. De verzameling van Marina Eshuis
Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en de ontdekking van de wereld
Alexander Roslin (1718-1793). Portrettist van de aristocratie