RMT Kunstkick

HAVO en VWO, alle leerjaren

Ook in het schooljaar 2014-2015 organiseren we weer Kunstkick. Het workshopprogramma waarbij professionele beeldend kunstenaars met de leerlingen aan de slag gaan.

Inhoud workshops

Voor het schooljaar 2014-2015 hebben we maar liefst twaalf kunstenaars uitgenodigd die allen in verschillende disciplines werkzaam zijn. Het uitgangspunt van de workshops is het werk en de werkwijze van de kunstenaar, maar daarbinnen volgen de leerlingen hun eigen interesses en fascinaties.

Voor Kunstkick werken we uitsluitend samen met professionele kunstenaars die ruime didactische ervaring hebben. De meesten van hen zijn gediplomeerd op het gebied van lesgeven.

Nieuw: RMT Kunstkick op locatie

De meeste Kunstkick-workshops vinden plaats in het Los Hoes, de authentieke Twentse boerderij in de achtertuin van Rijksmuseum Twenthe. Maar sindskort kan RMT Kunstkick ook plaatsvinden op school! De kunstenaar komt dan naar de klas om daar de workshop te geven.

Daarnaast hebben we voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs een zeer speciale editie ontwikkeld, namelijk RMT Kunstkick op AKI / ArtEZ. De leerlingen werken in de werkplaatsen van de kunstacademie met professionele apparatuur onder begeleiding van docenten van AKI / ArtEZ.

Alle workshops op een rij

Anika Franke - Illustratie
De leerlingen gaan afzonderlijke illustraties maken van verschillende voorwerpen. Daarna worden de tekeningen samengevoegd tot een verhaal.

Saskia Griepink - Groot groepskunstwerk
De leerlingen gaan met hun mobiel details van normale dingen fotograferen. Deze details worden vervolgens opgeblazen (blow ups) en samengesmeed tot een grote collage.

Liezette Gerrits - Schilderen
Wie ben ik en wat wil ik worden? Met deze twee vragen gaan de leerlingen al schilderend en tekenend aan de slag. Samen maken ze een kunstwerk dat uit verschillende lagen en afbeeldingen bestaat.

Mirjan Koldeweij - Beeldhouwen
Vanuit de eigen beleving gaan de leerlingen een beeldje maken van speksteen. Daarbij staat de omzetting van twee- naar driedimensionaal staat centraal.

Mirjan Koldeweij - Land art
De leerlingen gaan samen met Mirjan Koldeweij kunst maken in de natuur met objecten die ze om zich heen vinden.

Jasmijn Miltenburg - Mode

Leerlingen gaan onder leiding van Fashion Artist Jamijn Miltenburg aan de slag om met textiel en papier iets draagbaars te maken.

Mirna Limon - Tekenen

David Scheidler - Mediakunst
De leerlingen gaan zelf 'instrumenten' bouwen van verschillende apparaten, waarmee ze vervolgens geluidscomposities gaan maken.

Jacomijn Schellevis - 2D wordt 3D
Al eeuwenlang verzamelen mensen bijzondere voorwerpen die een speciale betekenis voor ze hebben. De leerlingen gaan naar aanleiding van een persoonlijke herinnering of verhaal een object of voorwerp ontwerpen.

Kunstkick specials

De onderstaande workshops zijn alleen in bepaalde weken te boeken, omdat de kunstenaars in kwestie in het buitenland of buiten de regio wonen. Omdat zij zo enthousiast zijn over RMT Kunstkick keren ze graag voor een week terug naar hun geliefde Twente.

Emmy Dijkstra - Druktechnieken
17 t/m 21 november 2014

Leerlingen maken een denkbeeldige reis. Deze gaan ze verbeelden door middel van een druktechniek met sjablonen.

Merijn Bolink - ideeënkunst

23 t/m 27 maart 2015
Ieder kunstwerk begint met een idee. Leerlingen gaan wilde, grappige, belachelijke en uitvoerbare ideeën bedenken die ze daarna gaan uitwerken.

Bart Jansen - Gemengde technieken
Bart gaat samen met de leerlingen nieuwe machines ontwerpen met nieuwe functies. Dat doen ze door onder andere door herkenbare dingen in iets nieuws te transformeren.

Informatie en reserveren

Kosten per klas (maximaal 30 leerlingen): € 120,00.
(Prijs geldt voor zowel Kunstkick in het museum, Kunstkick in de klas als Kunstkick bij AKI / ArtEZ.)

De entree is gratis.
De les duurt twee uur.

Indien gewenst kan Rijksmuseum Twenthe i.s.m. Oad busvervoer voor uw klas organiseren. De kosten zijn € 150,00 per bus en één bus kan maximaal 50 leerlingen vervoeren.

U kunt deze les en eventueel busvervoer boeken via het boekingsformulier.

De workshops worden aangepast aan het niveau van de leerlingen. Voor vragen of advies op maat kunt u contact opnemen met medewerker educatie Jorien Schulten, 053 4358675.

Algemene info Basisonderwijs 1-3 Basisonderwijs 4-8 VMBO HAVO/VWO
CSI - De ontdekking van de wereld