Kunstinstellingen Roombeek gaan intensief samenwerken

Vijf instellingen voor beeldende kunst en cultuur gaan in Enschede een nauwe vorm van samenwerking aan. ArtEZ Academie voor Art & Design, Concordia film theater expositie, TETEM kunstruimte, TwentseWelle en Rijksmuseum Twenthe laten zien dat de beeldende kunst en het werken aan de ontwikkeling van nieuwe technologie wezenlijke kenmerken zijn die Enschede, de hoofdstad van Twente, profiel geven. Ze staan voor een unieke combinatie van eigenschappen: creativiteit, vindingrijkheid en verbeeldingskracht.

De vijf genoemde instellingen zijn alle gevestigd in Roombeek, de Enschedese wijk die in het afgelopen decennium op miraculeuze wijze uit de as herrezen is. Roombeek zal zich de komende jaren ontwikkelen tot hét kruispunt van kunst en technologie in Oost-Nederland en de vijf kunst- en cultuurinstellingen willen hiervoor het podium bieden en de drijvende kracht zijn. Daarbij wordt de verhuizing van Concordia naar het uniek getransformeerde Balengebouw in Roombeek van harte ondersteund.

Samenwerken vanuit sterke merken

Enschede is de culturele hotspot van het oosten van Nederland. Het is de ambitie van stad en Regio Twente om deze kwaliteit de komende jaren volop voor het voetlicht te brengen. De relatie tussen kunst en technologie hoort bij Enschede en Twente. De samenwerking die de betrokken instellingen voorstaan gaat uit van een sterk merk per instelling:

ArtEZ is de broedplaats voor kunstzinnig talent
Concordia combineert hedendaagse beeldende kunst, film en theater
TETEM legt verbinding tussen kunst en maatschappij
TwentseWelle is het museum van de vindingrijkheid
Rijksmuseum Twenthe is het museum van de verbeelding

Samenwerken aan de voorkant

De tijd van versnippering van het culturele veld is definitief voorbij. Deze tijd vraagt om een nieuwe aanpak en een nieuw beleid. Natuurlijk koppelen de vijf partners tal van zaken in de bedrijfsvoering van hun ondernemingen: energie-inkoop, salarisadministratie, ticketing en ga zo maar door. We willen echter ook samenwerken aan de vóórkant. Dat betekent dat er een sterk gebaar wordt gemaakt door promotie, publieks- en educatieve programma's waar mogelijk op elkaar af te stemmen. Daardoor ontstaat een permanent festival met een climax rond midzomernacht, de Roomnacht, waarin ook de samenwerking met het muziekcluster op wordt gezocht.

Roombeek

De wijk Roombeek is door zijn tragische geschiedenis en zijn bijzondere architectuur een ‘unique selling point' van de stad en bovendien wereldberoemd. De vijf instellingen vormen het kloppende cultuurhart van dit nieuwe centrum van Enschede. Samen met het oude centrum, waar de focus op muziek en theater ligt, maken zij van Enschede een stad die aantrekkelijk is voor allerlei typen cultuurgangers. Ze dragen daarmee bovendien bij aan de economische potentie van stad en regio.

De daad bij het woord

Het blijft niet bij mooie voornemens alleen. Hier is een deels voorlopige agenda die wordt aangevuld met de jaarlijkse Roomnacht rond 21 juni, het Gogbotfestival, de eindexamententoonstelling van ArtEZ en uiteraard tweejaarlijks de Twente Biënnale:

2012:
TwentseWelle, Concordia en TETEM presenteren tentoonstellingen over het thema voetbal en sport.
Rijksmuseum Twenthe en ArtEZ organiseren een tentoonstelling over 25 jaar mediakunst.

2013:
De kunstacademie ArtEZ Art & Design verhuist naar Roombeek met een bruisend openingsfestival.
Tentoonstellingen in TETEM, Concordia, TwentseWelle en Rijksmuseum Twenthe.
De Twentebiënnale gaat van start.

2014:
Het ‘Van Heek-jaar' met onder andere een duotentoostelling in Rijksmuseum Twenthe en TwentseWelle.
Internationale tentoonstelling door TwentseWelle en Concordia over de Turks Anatolische regio. ArtEZ Art & Design verzorgt een bijbehorend programma.

2015:
Een 'multisolo' in TETEM, aanstormend talent in Concordia en ArtEZ, een bijzonder kijk op het Twente van toen en nu in TwentseWelle, rebellen in de kunst in Rijksmuseum Twenthe... Allemaal in de geest van Jan Cremer, die dit jaar 75 wordt.

Kortom: Roombeek bezorgt Enschede en Twente een kunstwerk. Een Gesamtkunstwerk!

Jasper Damsteegt, Concordia film theater expositie
Wilja Jurg, TETEM kunstruimte
Kees van der Meiden, TwentseWelle
Arnoud Odding, Rijksmuseum Twenthe