RMT toont Jan van Eyck

Geweldig nieuws voor Rijksmuseum Twenthe: het museum ontvangt dit najaar een topstuk van Jan van Eyck (1390 – 1441) in bruikleen van het Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen. Het gaat om het schilderij De Madonna bij de fontein uit 1439.

De geboorte van de wereld zoals wij die kennen

In de 15de eeuw ontdekt de mens de wereld en zichzelf. Dat is het uitgangspunt van de tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe. Bekende wetenschappers en publicisten zoals Henk van Os, Herman Pleij, Antoine Bodar en Paul Huvenne hebben hun inhoudelijke medewerking aan de tentoonstelling inmiddels toegezegd. Rijksmuseum Twenthe vroeg hen om - vanuit hun eigen vakgebied - op zoek te gaan naar aanwijzingen in de kunstwerken voor de veranderingen in de cultuur van de 15de en de vroege 16de eeuw. De toevoeging van het werk van Jan van Eyck is een buitenkans die de tentoonstelling nog completer maakt. Directeur Arnoud Odding: ‘Het werk van Jan van Eyck is zo bijzonder omdat hij als een van de grootste vernieuwers in de kunst van de Vroeg Moderne Periode wordt gezien. Niet alleen wordt hij regelmatig genoemd als een van de eerste kunstenaars die olieverf gebruikte in plaats van de tot dan toe gebruikelijke verf op eigeelbasis, maar ook zijn onderwerpskeuze en weergave zijn van grote invloed geweest op de ontwikkelingen van de schilderkunst in heel Europa. Een tentoonstelling over de ontdekking van de wereld is met het werk van Jan van Eyck nog vollediger dan we tot nu toe durfden te hopen'.

Zes eeuwen Vlaamse kunst in Rijksmuseum Twenthe

Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en de ontdekking van de wereld is het sluitstuk van een drieluik van tentoonstellingen die RMT in nauwe samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen organiseert. Nog tot en met 16 maart is de tentoonstelling Permeke en de Vlaamse expressionisten te zien. Vanaf 5 april volgt Rubens, Van Dyck en Jordaens - de Vlaamse barok en vanaf 14 september zijn de vroeg modernen met Jan van Eyck en Rogier van der Weyden in Enschede te zien. Het overzicht van zes eeuwen Vlaamse kunst in 2014 wordt voltooid met de tentoonstelling over het vroege werk van één van Vlaanderen' meest bekende hedendaagse kunstenaars, Jan Fabre (vanaf 15 maart).

Madonna bij de fontein Jan van Eyck - kopie
Kinderactiviteiten in de zomervakantie
Museumconcert
Volg de blog van de Vrienden van RMT