13-10 2012 t/m 24-2 2013
De drie smaken van Jop. Dilemma's van een kunstkenner

Rijksmuseum Twenthe gaat spectaculair de herfst in met maar liefst vier nieuwe en zeer diverse tentoonstellingen. Voor De drie smaken van Jop daalde Jop Ubbens, kunsthistoricus en Chairman van veilinghuis Christie's, af naar het depot om een keuze te maken uit de collectie kunst en kunstnijverheid uit 1850-1950. De presentatie toont niet alleen de persoonlijke smaak van Jop, maar ook de - regelmatig conflicterende - voorkeuren van de veilingman en de kunsthistoricus. De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 13 oktober 2012 tijdens Herfsttooi 2.0 -Festival van de verbeelding en is te zien t/m 24 februari 2013.

Drie smaken

Met De drie smaken van Jop laat Ubbens zien dat er uiteenlopende manieren zijn waarop men een kunstwerk kan waarderen. Als kunsthistoricus is hij geïnteresseerd in zeldzaamheid, kwaliteit en vernieuwende vormen. Terwijl hij als commercieel ingestelde veilingmeester vooral oog heeft voor de financiële waarde en verkoopbaarheid. De liefhebber Ubbens houdt van kunstenaars die erop uit trekken en over de landsgrenzen kijken, op zoek naar nieuwe werelden en nieuwe inspiratie. Daarom koos hij werken van Jan Wiegers, Marius Bauer, Jan Sluijters en Willem Witsen.

Uitsluitend werken uit depot

Uit het depot selecteerde Ubbens ruim veertig schilderijen en veertig werken op papier, waarvan een groot aantal jarenlang niet is getoond. Voorbeelden zijn de levensgrote doeken van de Duitse dierschilder Wilhelm Kuhnert en zijn Zweedse collega Bruno Liljefors. In de jaren twintig van de vorige eeuw, toen Picasso de kunst aan het vernieuwen was, schilderden Kuhnert en Liljefors dieren in de natuur in een traditionele, realistische stijl. Er is geen kunstgeschiedenis boek dat over deze kunstenaars rept, maar op de veiling staan zij garant voor grote bedragen. Dan zijn er nog prenten van Jan Toorop. Toorop was een groot vernieuwer, dus is hij kunsthistorisch zeer interessant. Maar zelf zou Ubbens niet zo snel werk van hem in huis halen. Het publiek kan Ubbens' soms bijzonder lastige afwegingen volgen in de toelichting bij de getoonde werken en wordt geprikkeld mee te denken en eigen keuzes te maken.

Jan Wiegers

Openingsfestival

De drie smaken van Jop wordt op zaterdag 13 oktober geopend tijdensHerfsttooi 2.0 - Festival van de verbeelding. Dit nieuwe festival staat geheel in het teken van innovatie in kunst en wetenschap. ‘Verbeelding' is daarbij het verbindende element. Zowel beeldend kunstenaars als wetenschappers, filosofen en schrijvers hebben door de eeuwen heen de wereld bekeken, bestudeerd en vervolgens op hun eigen manier verbeeld. Zij komen tot nieuwe verbeeldingen door over de grenzen van hun vakgebieden heen te kijken. Met Herfsttooi 2.0 speurt Rijksmuseum Twenthe de rafelranden van het eigen vakgebied af, op zoek naar nieuwe verbeeldingen.

Persmap
Maria Blaisse. The Emergence of Form