13-10 2012 t/m 24-2 2013
Spelen op de grens van het onmogelijke. 25 jaren mediakunst aan AKI/ArtEZ

Rijksmuseum Twenthe gaat spectaculair de herfst in met maar liefst vier nieuwe en zeer diverse tentoonstellingen. Zo toont het museum in Spelen op de grens van het onmogelijke werk van negen mediakunstenaars die hun opleiding volgden aan ArtEZ Academie voor Art & Design, voorheen AKI, in Enschede. De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 13 oktober 2012 tijdens Herfsttooi 2.0. Festival van de verbeelding en is te zien t/m 24 februari 2013.

Spelen met techniek

De video's, interactieve installaties en computeranimaties in de tentoonstelling laten de traditie van innovatie zien die kernmerkend is voor de Enschedese kunstacademie. Alle negen kunstenaars rekken in hun werk de grenzen van de techniek om zo tot nieuwe vormen te komen. ‘Ieder medium heeft zijn eigen weerstand. In plaats van vasthouden aan hun oorspronkelijke doel, laten deze kunstenaars zich leiden door de ‘storing' die nieuwe en onverwachte mogelijkheden biedt', aldus Pieter Baan Müller, gastcurator en docent mediakunst aan ArtEZ Academie voor Art & Design.

Kunstenaars

In de tentoonstelling zijn werken te zien van Bill Spinhoven van Oosten (1956), Jop Horst (1961), Kees Aafjes (1962), Michiel Koelink (1972), Patricia Paludanus (1974), David Scheidler (1979), Karin Westendorp (1985), Jan Mensen (1987) en Vera van Wolferen (1988). Daarnaast is er ook aandacht voor de eerste vormen van mediakunst met werken van Livinus van de Bundt (1909-1979) en videokunstenaarsduo de Vasulkas. Zij worden beschouwd als de pioniers van het genre en waren de inspiratiebron voor het oprichten van een afdeling mediakunst aan de AKI.

Openingsfestival

Spelen op de grens van het onmogelijke wordt op zaterdag 13 oktober geopend tijdens Herfsttooi 2.0. Festival van de verbeelding. Dit nieuwe festival staat geheel in het teken van innovatie in kunst en wetenschap. ‘Verbeelding' is daarbij het verbindende element. Zowel beeldend kunstenaars als wetenschappers, filosofen en schrijvers hebben door de eeuwen heen de wereld bekeken, bestudeerd en vervolgens op hun eigen manier verbeeld. Zij komen tot nieuwe verbeeldingen door over de grenzen van hun vakgebieden heen te kijken. Met Herfsttooi 2.0 speurt Rijksmuseum Twenthe de rafelranden van het eigen vakgebied af, op zoek naar nieuwe verbeeldingen.

Persmap
Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en de ontdekking van de wereld