Maria Blaisse. The Emergence of Form

Rijksmuseum Twenthe presenteert vanaf 9 februari de nieuwe tentoonstelling Maria Blaisse. The Emergence of Form. Vormgever en beeldend kunstenaar Maria Blaisse vervult al veertig jaar een vooraanstaande rol in de Nederlandse designwereld. Deze overzichtstentoonstelling maakt het voor de eerste keer mogelijk om het hele spectrum van het veelzijdige werk van Maria Blaisse in zijn samenhang te bekijken. Een unieke kans voor kunst- en designminnend Nederland. De tentoonstelling wordt op 9 februari om 16.00 uur geopend door kunstkenner en schrijver Oek de Jong.

'Quiet achiever'

Maria Blaisse (Amsterdam, 1944) wordt in de designwereld beschouwd als ‘the quiet achiever of Dutch design’. Al veertig jaar volgt zij los van alle trends haar eigen pad, waarbij de zoektocht naar materie en vorm centraal staat. Bijna haar hele oeuvre, bestaande uit kostuums, hoeden, laarzen, tassen, glas en architectonische structuren is gebaseerd op de vorm van een rubberen binnenband van een auto. De krachten en vormen die de rubberen band genereert wanneer deze wordt opengesneden, vormen al jaren een bron van experiment en inspiratie voor Blaisse. In welk materiaal ze ook werkt – rubber, schuim, textiel, zilver of glas – telkens vindt ze dezelfde vormprincipes in terug.

Zoektocht naar vorm

Blaisse trekt zich in haar werk weinig aan van de scheidslijnen tussen vormgeving, beeldende kunst, architectuur, dans en mode. Voor schoenenmerk Camper ontwikkelde ze een C-vormige laars (de C-Shoe) en voor zangeres en dansers Paula Abdul maakte ze kostuums voor haar Vibeology wereldtournee. Hoe verschillend deze uitingen ook zijn in materiaal en verschijningsvorm, ze gaan allemaal terug op de basisvorm van een ronde binnenband.

Structuren van bamboe

De laatste jaren experimenteert Blaisse ook met bamboe. Ze ontwikkelde een aantal ruimtelijke structuren van gevlochten bamboe, die weer teruggaan naar verschillende oervormen, waaronder de ronde band. Sommige structuren laat ze bewegen waardoor ze lijken te ademen. Andere worden gebruikt door dansers in performances, die de structuren laten transformeren van de ene vorm naar de andere. In beide gevallen zijn de resultaten poëtisch en betoverend.

Persmap
Maria Blaisse. The Emergence of Form