Rijksmuseum Twenthe

persbericht

Paden naar het Paradijs
Een roman in twaalf zalen van schrijver Atte Jongstra
Head Paden

Enschede, 17 juli 2013   Zijn Adam en Eva vegetariërs? Sprak men Vlaams in het Paradijs? Eet men in het hiernamaals elke dag haring voor het ontbijt? RMT vroeg schrijver Atte Jongstra zich een voorstelling te maken van het Paradijs door middel van een hemelsbrede keuze uit de museumcollectie, aangevuld met recent werk van hedendaagse kunstenaars. Met Paden naar het Paradijs laat RMT zich van een heel andere kant zien dan de bezoeker jarenlang gewend is geweest: De 'klassieke chronologische opstelling' van de collectie van het museum verdwijnt. Een nieuwe, zinnenprikkelende en ontregelende ervaring komt hiervoor in de plaats. De tentoonstelling Paden naar het Paradijs wordt geopend op 14 september 2013 tijdens het gratis festival Herfsttooi 2013. Paradijs! (14 & 15 september 2013).

Neo-wetenschap
Gastcurator Atte Jongstra richt de tentoonstelling Paden naar het Paradijs in volgens de regels van de neo-wetenschap. Deze tak van wetenschap houdt zich bezig met denkbeeldige vraagstukken, zoals ‘wat is de oppervlakte van God' of ‘de zijwindgevoeligheid van de opstelsom'. In relatie tot het Paradijs vraagt Jongstra zich af hoe het er staat met onder meer de flora en fauna, de tijd, het loonniveau en de hygiëne. Dit resulteert in een opstelling met afdelingen als ‘Eeuwigheidsmeting', waar fraaie antieke klokken en stillevens worden getoond. Of de hygiënezaal met de middeleeuwse doopvont en wastafels met zelfportretten, waar men zich kan opfrissen om zijn kansen op toelating tot de eeuwigheid te vergroten. Paden naar het Paradijs is de licht bizarre en zeer prikkelende visie van Atte Jongstra op de menselijke verbeelding.

Nieuwe koers van RMT
De keuze om Atte Jongstra te vragen om een nieuwe collectiepresentatie te maken is niet toevallig. Directeur Arnoud Odding: 'Wij willen een kunstmuseum van de 21ste eeuw zijn. Een kunstmuseum van de 21ste eeuw stelt niet de ontwikkeling maar de werking van kunst centraal: dat wat de kunst kan betekenen voor mensen, iets dat voortdurend in beweging is. Dat is een significant verschil ten opzichte van de laatste decennia, waarin musea zich vooral op de kunst zelf richtten. Kunst gaat niet over kunst maar over mensen. Paden naar het Paradijs is de eerste grote presentatie binnen RMT waarbij die koers zichtbaar wordt.'

Opening tijdens Herfsttooi 2013
Deze nieuwe collectieopstelling wordt geopend tijdens de 2de editie van het Herfsttooi-festival. Herfsttooi 2013. Paradijs! vindt plaats op 14 en 15 september 2013 en staat helemaal in het teken van het Paradijs. Klik hier voor meer informatie over het festival en de programmering.

Trailer
Bekijk hier de trailers voor Paden naar het Paradijs met commentaar van Atte Jongstra op YouTube.

Noot voor redactie
Op donderdag 12 september 2013 is er voor de pers de gelegenheid om gebruik te maken van een exclusieve preview van de tentoonstelling Paden naar het Paradijs. Bovendien is gastcurator Atte Jongstra die dag beschikbaar voor interviews en vragen over de tentoonstelling. U kunt gebruik maken van deze mogelijkheid door contact op te nemen met Gemma Boon (marketing & communicatie): gboon@rijksmuseumtwenthe.nl of T 06 51540187.

Beeldmateriaal: u kunt een selectie van werken uit de tentoonstelling downloaden op onze website, onder pers. Klik hier om direct naar de perspagina met downloads te gaan.

Voor meer informatie over Rijksmuseum Twenthe, bezoek www.rijksmuseumtwenthe.nl.