Rijksmuseum Twenthe

persbericht

Tweede editie gratis festival op 14 -15 september 2013
Campagnebeeld 5 def

Enschede, 23 juli 2013   De eerste editie van het gratis Herfsttooifestival krijgt een vervolg! Dit jaar is het programma nog afwisselender en dynamischer, geheel geconcentreerd rondom het thema Paradijs. Waren Adam en Eva vegetariërs? Sprak men Vlaams in het Paradijs? Eet men in het hiernamaals elke dag haring voor het ontbijt? Kom naar Rijksmuseum Twenthe in Enschede op 14 en 15 september 2013, en krijg antwoord op vragen die je zelf nooit zou hebben gesteld!

Programma
In de Gobelinzaal kan je doorlopend aanschuiven bij een aaneenlopend palet aan zinnenprikkelende lezingen, performances en debatten. Wij lichten alvast een tipje van de sluier op:

Slang aaien
Eric Mulder van Natura Docet Wonderryk vraagt zich af wat voor soort slang Eva verleidde. Altijd al een slang willen aaien? Dit is je kans, Mulder neemt een speciale python slang mee.

Sex in het Paradijs
Wellicht kijk je anders naar slangen na de lezingen van Mineke Schipper. Zij schreef in 2012 het boek ‘Overal Adam en Eva. De eerste mensen in jodendom, chrisendom en islam' en stelt de vraag of Eva seks had met de slang. En wat denk jij? Hadden Adam en Eva seks in het paradijs? Schipper toont ons verschillende theorieën.

Domheid in het Paradijs
Dat Eva van de appel at, wordt vaak als dom beschouwd. De auteur van de Encyclopedie van de Domheid, Matthijs van Boxsel, vertelt over hoe het met domheid gesteld stond in het Paradijs.

Parasieten en 'Aarsmaden'
Ontelbare schilderijen uit de kunstgeschiedenis tonen de meest mooie dieren in het paradijs. Maar leefden er eigenlijk ook parasieten? En hadden Adam en Eva daar misschien ook last van? Mathilde Uiterwijk, dierenarts en parasitoloog, ligt het verder toe.

Randprogrammering
Paradijselijke hapjes
Tussen alle lezingen door kan je ons museum afstruinen op zoek naar paradijselijke hapjes. Hiervoor halen we veel lokale producten naar binnen. Bijvoorbeeld bij CoffeeTainment kan je een heerlijk kopje koffie drinken om even bij te komen. Benieuwd hoe levende fossielen uit de periode van het Paradijs smaken? Fooddesigner Henri Roquas is dan jouw man.

Kinderparadijs
Aan de kids hebben we ook gedacht. In ‘Los Hoes' is er een doorlopend kinderprogramma.Ze leren een paradijselijk hapje maken en toveren zichzelf om tot een paradijsvogel. Of ga gezellig met elkaar naar de familievoorstelling ‘Jouw Paradijs, Mijn Paradijs' van Theatergroep De Nieuwe Koning in de museumzalen.

Souvenir
Studenten van de AKI bouwen een Paradijs fotostand om hier jezelf te laten vereeuwigen en thuis te laten dat u zich even als Adam en Eva waande. Voordat je het paradijs weer verlaat, vergeet niet de verboden vrucht bij uitstek te karamelliseren: (een lokaal) appeltje.

Finale: Worstclub Mondial
Fredie Beckmans, voorzitter van de Worstclub Mondial, sluit Herfsttooi 2013 op zondagmiddag 15 september afmet een vette worstperformance. Ooit vertrok hij vanuit Berlijn via Jena-Paradijs naar het enige echte Duitse Worstenparadijs: de Nurnberger Rostbratwürstchen. Speciaal voor Herfsttooi vliegt hij overuit Zwitserland (waar hij tegenwoordig woont) en kunt u zijn beroemde Paradijsworstjes proeven, gemaakt van gecertificeerde Zwitserse legerpaarden.

Voor het meest complete en actuele programma, kijk op www.rijksmuseumtwenthe.nl.

Nieuwe collectiepresentatie: Paden naar het Paradijs
Het festival Herfsttooi 2013. Paradijs! is tevens de aftrap van de nieuwe collectiepresentatie van RMT: de tentoonstelling Paden naar het Paradijs. RMT vroeg schrijver Atte Jongstra zich een voorstelling te maken van het Paradijs door middel van een hemelsbrede keuze uit de museumcollectie, aangevuld met recent werk van hedendaagse kunstenaars. Met Paden naar het Paradijs laat RMT zich van een heel andere kant zien dan de bezoeker jarenlang gewend is geweest: De 'klassieke chronologische opstelling' van de collectie van het museum verdwijnt. Een nieuwe, zinnenprikkelende en ontregelende ervaring komt hiervoor in de plaats. De collectiepresentatie is op deze manier te ervaren tot 25 januari 2015. Daarna wordt de presentatie opnieuw op een geheel andere, frisse wijze gepresenteerd. Door de eigen collectie op een nieuwe manier te presenteren krijgt het het karakter van een tijdelijke tentoonstelling. Het idee van een 'vaste collectieopstelling' is komen te vervallen.

Over Herfsttooi
Herfsttooi is de titel van een festival dat in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw een groot succes was in Rijksmuseum Twenthe. Heel Twente liep uit om de bloemsierkunst te zien die tijdens het festival werd getoond tussen de kunstschatten van het museum. Het succes van dat festival inspireerde directeur Arnoud Odding vorig jaar tot het organiseren van een nieuw, gratis festival met de titel Herfsttooi 2.0. Festival van de Verbeelding, met een knipoog naar het verleden. Vorig jaar trok het museum een recordaantal van meer dan 3200 bezoekers in twee dagen tijd. Het is de wens van het projectteam van RMT om dit jaar net zoveel mensen uit Enschede en omgeving te verwelkomen in het museum. Twente moet kunnen zeggen: 'Rijksmuseum Twenthe, ONS MUSEUM!'. Hersttooi 2013. Paradijs! wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN.

Noot voor redactie
Voor meer informatie over het festival Herfsttooi 2013. Paradijs! kunt u contact opnemen met Gemma Boon (marketing & communicatie): gboon@rijksmuseumtwenthe.nl of T06 51 54 0187.

Voor meer informatie over Rijksmuseum Twenthe, bezoek www.rijksmuseumtwenthe.nl.