Rijksmuseum Twenthe

persbericht

Collectioneur steunt met sluiting bedreigd museum
Rijksmuseum Twenthe ontvangt belangrijke schenking uit de collectie Art & Project/Depot VBVR
Geurts

Enschede, 13 december 2012   Collectioneur en voormalig galeriehouder Adriaan van Ravesteijn heeft om zijn betrokkenheid bij het met sluiting bedreigde Rijksmuseum Twenthe te benadrukken een belangrijk deel uit het permanent bruikleen van zijn collectie Art & Project/Depot VBVR aan het museum geschonken.

Het gaat om circa 140 kunstwerken, waaronder 25 van Peter Struycken die een fraai overzicht van zijn werk bieden en schilderijen van onder anderen Alan Charlton, Jan Commandeur, Joris Geurts, Han Schuil, Arkadi Nasonov, Toon Verhoef en Koen Vermeule. Daarnaast omvat de schenking tekeningen van Sandro Chia, Enzo Cucchi, Harry Huijsman, Bruce McLean en Anselm Stader. De schenking bestaat ook uit een zeer gevarieerde collectie toegepaste kunst, waaronder glas van Copier, stoelen van Eames, Jacobsen, Tapiovaara en zilver van Georg Jensen.

De collectie Art & Project/Depot VBVR werd bijeengebracht door Geert van Beijeren (1933-2005) en Adriaan van Ravesteijn (1938). De collectie volgt in grote lijnen het programma van hun galerie Art & Project (1968-2001), die aanvankelijk gevestigd was in Amsterdam en vanaf 1990 tot de sluiting in Slootdorp in de Wieringermeer. Na een tentoonstelling van de collectie Art & Project/Depot VBVR in Rijksmuseum Twenthe in 1999, werden steeds grote delen van deze collectie in permanent bruikleen in het museum ondergebracht.

Deze verwerving sluit aan bij een eerdere schenking in 2008 van werken van Armando, Ad Dekkers, Lucio Fontana, Jan Schoonhoven, Peter Struycken en Carel Visser uit dezelfde collectie.

Noot voor redactie
Voor meer informatie over de schenking Art & Project/Depot VBVR kunt u contact opnemen met Josien Beltman, 06 52335487 of via jbeltman@rijksmuseumtwenthe.nl