Rijksmuseum Twenthe

persbericht

Een hongerige ziel
Hongerdoeken uit Twente en het Münsterland
Hongerdoeken_nieuwsbrief_615x190px

Enschede, 11 februari 2013   Hongerdoeken, dat klinkt mysterieus. Wat is de functie van een hongerdoek precies? Wat staat er op afgebeeld? En waarom worden hongerdoeken al vier eeuwen lang gemaakt en gebruikt? De tentoonstelling ‘Hongerdoeken uit Twente en Münsterland’ geeft een beeld van een middeleeuwse traditie die nog altijd in ere wordt gehouden in Twente, aan de hand van zes metershoge hongerdoeken uit de 16de t/m de 21ste eeuw. In een borduuratelier op zaal wordt zes dagen per week gewerkt aan een nieuw hongerdoek, naar een ontwerp van de Amsterdamse kunstenaar Berend Strik. Bezoekers worden uitgenodigd om aan te schuiven en mee te borduren. De tentoonstelling en het borduuratelier zijn geopend van dinsdag t/m zondag, 11.00 – 17.00 uur, 13 februari t/m 1 april 2013.

Een hongerige ziel
Vasten heeft als doel om dichter bij God te komen door jezelf dingen te onthouden. Hongerdoeken werden in de middeleeuwen gebruikt om het altaar tijdens de vastentijd aan het zicht te onttrekken. Gelovigen vastten niet alleen door bepaalde etenswaren te laten staan, maar ook door zichzelf het zicht op de hostie te ontzeggen. De hostie symboliseert het lichaam van Christus. In de vastentijd had men dus niet alleen een lege maag, maar ook een hongerige ziel. De vastentijd duurt veertig dagen en wordt gevolgd door het paasfeest.

Dilemma's van het moderne leven
Het nieuwe hongerdoek heeft het thema ‘Dilemma's van het moderne leven'. Berend Strik is bekend om zijn borduursels van felgekleurde garens op foto's, die de toeschouwer verleiden en op het verkeerde been zetten. Het ontwerp voor het hongerdoek wordt op Aswoensdag 13 februari 2013 gepresenteerd. Het borduuratelier bevindt zich midden tussen de hongerdoeken van de 16de t/m de 21ste eeuw. Vrijwilligers werken in tweetallen aan het doek, en leren de borduurtechniek aan de bezoekers. Wanneer het doek voltooid is wordt het opgenomen in de collectie van Rijksmuseum Twenthe en jaarlijks tijdens de vastentijd uitgeleend aan de plaatselijke St. Jozefparochie, waar het elk jaar te bewonderen zal zijn.

Bezinning in het museum
Zowel het jodendom, het christendom, de islam, het hindoeïsme als het boeddhisme kennen vastenrituelen. De vastentijd is voor al deze religies een tijd van bezinning en spiritualiteit. Rijksmuseum Twenthe geeft hier invulling aan door samen met yogadocent Patrick Ros (www.deyogaschool.nl) en meditatiedocent Joost van den Heuvel Rijnders (www.inzichtmeditatie.com ) een serie meditatiesessies en yogalessen in het museum te organiseren. De sessies zijn voor iedereen toegankelijk, u hoeft geen kennis of ervaring te hebben.

Meditatieboost: in een halfuur een helder hoofd
Wanneer: elke woensdag in maart, 16.00 u. - 16.30 u. Elke woensdagsmiddag is er een meditatiesessie van een half uur. Bezoekers krijgen de gelegenheid om spontaan aan te sluiten en deel te nemen.
Kosten: deelname is gratis

Zonder oordeel kijken naar jezelf: workshop inzichtmeditatie
Wanneer: zaterdag 2 maart en zaterdag 23 maart 13.30 u. - 15.00 u.
Bij de beoefening van mindfulness staat het ontwikkelen van aandacht centraal. U leert ongekleurd en direct te kijken naar ervaringen die zich in het hier en nu voordoen, zonder te oordelen, zonder te analyseren en zonder verwachtingen. Hierdoor ontstaat innerlijke ruimte in het omgaan met de ervaringen die op ons pad komen. In deze workshop van anderhalf uur per keer leert u de basisbeginselen van mindfulness.
Kosten: €15,- p.p.

Yoga: bewegen in het museum
Wanneer: zondag 24 februari, 3, 10, 17 en 24 maart, 13.00 u. - 14.00 u. De Hatha Yoga lessen hebben een sportief karakter: je neemt verschillende lichaamshoudingen aan die ‘verstoringen' in het lichaam opheffen. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan ademoefeningen en gerichte ontspanningsoefeningen. De les met een korte 'warming-up'. De lessen werken preventief op allerlei stressverschijnselen. Deze lessen zijn zowel geschikt voor beginners als gevorderden.
Kosten: €10,- p.p.

Aanschuifgesprek ‘Hemd van het Lijf'
Wanneer: elke woensdag in maart, 12.00 u. - 12.45 u.
Berend Kok (Vriend van Rijksmuseum Twenthe) vertelt over zijn passie voor hongerdoeken en hoe hij op het idee kwam om het museum te benaderen met een tentoonstellingsvoorstel. Berend Kok is niet alleen de initiatiefnemer van de tentoonstelling ‘Hongerdoeken in Twente en het Münsterland', maar ook de initiator van de vervaardiging van het Lonneker hongerdoek en het hongerdoek uit Haaksbergen. Na de korte rondleiding (half uur) is er gelegenheid om Berend ‘het hemd van het lijf' te vragen.
Kosten: deelname is gratis.

Voor meer informatie, zie www.rijksmuseumtwenthe.nl/hongerdoeken.

Noot voor redactie
Voor meer informatie over de tentoonstelling kunt u contact opnemen met Gemma Bottegal (Projectleider tentoonstelling Hongerdoeken in Twente en het Munsterland en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie van Rijksmuseum Twenthe).

Gemma Bottegal, MA
gbottegal@rijksmuseumtwenthe.nl
T 053 4358675
M 06 51540187
http://www.rijksmuseumtwenthe.nl