Rijksmuseum Twenthe

persbericht

RMT presenteert A Hunt for High Tech: de eerste museale solo van Bart Hess
Bart Hess_Shaved_2012_Banner

Enschede, 21 februari 2013   Bart Hess (1984) werkt aan de toekomst. Hij verbeeldt een andere wereld, een mogelijke wereld. Een wereld waarin de techniek lichaam en object laat versmelten. In het universum van Bart Hess trekken wij geen schoenen meer aan, maar zijn schoenen onderdeel van ons lichaam. ‘Kledingstukken' worden een tweede huid die leeft, ademt, groeit en vervormt. Hess vermengt het menselijke met het dierlijke: zodra de mens zich hult in de door Hess gecreëerde materialen en applicaties transformeert hij in een nieuwe creatuur.

Eerste museale solo
Vanaf 17 maart 2013 presenteert RMT A Hunt for High Tech, de eerste museale solotentoonstelling van Bart Hess. Het werk van Hess bevindt zich op het snijvlak van vormgeving, mode en beeldende kunst. Hij maakt materiaalstudies, animaties en foto's waarin de relatie centraal staat tussen mens en materiaal, natuur en technologie. Beroemd is zijn Slime outfit voor Lady Gaga, die zich vormt naar het lichaam van de draagster. De tentoonstelling is te zien t/m 29 september 2013.

Het dierlijke
De natuur met haar structuren, texturen, innerlijke logica en esthetiek is een belangrijke inspiratiebron voor Hess. Daarom duiken overal in de tentoonstelling opgezette dieren op en dierschilderijen uit de RMT collectie. Dieren die we kennen en die op een of andere manier invloed hebben uitgeoefend op het alternatieve universum van Hess. De opgezette dieren in de tentoonstelling zijn een samenwerking met Natura Docet Wonderryck Twente en TwentseWelle.

Winnaar Profielprijs 2013
De tentoonstelling wordt geopend op zondag 17 maart 2013 om 16.00 uur door trend forecaster en curator Lidewij Edelkoort. Bart Hess zal tijdens de opening ook de Profielprijs 2013 in ontvangst nemen. Hij krijgt deze prijs, die wordt uitgereikt door de Stichting Profiel, vanwege zijn bijdrage aan de textielvormgeving in de breedste zin van het woord.

Over Bart Hess
Bart Hess (Geldrop, 1984) studeerde aan de Design Academy in Eindhoven. Met zijn werk heeft hij een vooraanstaande positie veroverd in de (inter)nationale vormgevingswereld. Hij werkte samen met onder anderen Lucy McRae, Lady Gaga, Iris van Herpen en Nick Knight. Sinds eind 2012 woont en werkt hij in Londen.

Noot voor redactie
Voor meer informatie over Bart Hess. A Hunt for High Tech kunt u contact opnemen met Gemma Bottegal. Beeldmateriaal kunt u direct downloaden op onze site onder pers.

Voor meer informatie over Rijksmuseum Twenthe, bezoek www.rijksmuseumtwenthe.nl.

Gemma Bottegal, MA
Communicatie & Marketing
Rijksmuseum Twenthe
Lasondersingel 129-131
7514 BP Enschede
T +31 53 4358675
F +31 53 4359002
M +31 6 51 54 0187
gbottegal@rijksmuseumtwenthe.nl
http://www.rijksmuseumtwenthe.nl