Rijksmuseum Twenthe - Het kunstmuseum van Enschede

FC Twente 50 jaar op de vierkante meter

Verlengd t/m 20 januari 2016 - Rijksmuseum Twenthe toont vijftig portretten van de vijftig beste spelers van FC Twente van de laatste vijftig jaar ter ere van het vijftig jarig jubileum van de club. De portretten van deze balkunstenaars meten 1 bij 1 meter. Daarom heeft de tentoonstelling de treffende titel ‘FC Twente 50 jaar op de vierkante meter’ gekregen. 

De kunstwerken zijn gemaakt door kunstenaars uit Oost-Nederland en worden ook te koop aangeboden. De tentoonstelling is te zien in de galerij van het Enschedese museum. Supporters van FC Twente bekijken de tentoonstelling gratis.Publicatie over 50 jaar FC Twente

De aanleiding van de tentoonstelling is het boek van journalist Gijs Eijsink ‘De Top 50 van FC Twente’ dat dit najaar uitkomt. In het boek staan de vijftig beste spelers van de jubilerende club centraal. Eijsink selecteerde de beste spelers uit de 370 spelers die sinds 1965 het shirt van het eerste elftal hebben gedragen. Ook de overige voetballers, het damesteam, de trainers, de voorzitters en de cijfers en feiten van de afgelopen 50 jaar worden beschreven. Het boek wordt tijdens de opening van de tentoonstelling op 7 oktober gepresenteerd in het bijzijn van een groot aantal spelers van de top vijftig uit het boek, van de huidige spelers en van (oud)bestuurders. 


De kunstenaars

De vijftig portretten zijn gemaakt door kunstenaars uit Oost-Nederland. De geselecteerde kunstenaars zegden met enthousiasme toe om een door hen gekozen speler te willen portretteren. Alle technieken – schilderen, tekenen, fotograferen, etc – zijn toegestaan. De enige norm die de organisatie stelde is dat het werk 1 bij 1 meter zou meten. Voor wie interesse heeft om een portret van een topspeler aan de muur te hebben: de kunstwerken zijn te koop. 


Gratis toegang voor supporters

Supporters krijgen gratis toegang tot het museum. Met een speciale actiecoupon die medio september middels de clubbladen wordt verstrekt hebben zij niet alleen toegang tot de tentoonstelling ‘FC Twente op de vierkante meter’ maar ook tot de andere tentoonstellingen van het museum, waaronder de publiekslieveling ‘Gevaar & Schoonheid. Turner en de traditie van het sublieme’ (vanaf 5 september in Rijksmuseum Twenthe).