Rijksmuseum Twenthe - Het kunstmuseum van Enschede

Ontdek de textielcollectie

In de kledingcollectie van De Museumfabriek is de grote verzameling kleding en andere textilia van de Oudheidkamer Twente (1905) als bruikleen opgenomen. Samen met de kledingcollectie van voormalig Museum Jannink, dat in 2006 opging in De Museumfabriek (voorheenMuseum TwentseWelle) , is het een buitengewoon interessante en gevarieerde collectie. Alle kleding is afkomstig uit Twente of hier aantoonbaar gedragen

18e eeuw

Uit de 18de eeuw dateren de sitsen jakken en vrouwenkostuums, kleurrijke mutsen, zonnehoeden, muiltjes, hoeden en poppenkleertjes. Deze kleding ziet er fleurig en gaaf uit. Dat geldt ook voor de damasten en linnen mannenvesten en de hoeden.


19e eeuw

De hele 19de eeuw is in de verzameling sterk vertegenwoordigd, o.a. een paar lichte, katoenen japonnen met pellerines uit ca. 1830 en modekostuums tussen 1850 en 1890. Het verschil tussen streekdracht en stadse dracht tekent zich af. De stadse modekostuums zijn elegant en kleurig terwijl de streekdracht steeds donkerder en zwaarder wordt. De vrouwenkostuums en de dracht in de collectie 19de eeuw zijn voorzien van alle mogelijke accessoires: onderkleding, kousen, schoeisel, hoeden en hoedjes, parasols, sieraden, knoopdoekjes, omslagdoeken, handschoenen, beugeltasjes, etc.


20e eeuw

De 20ste eeuwse collectie bestaat uit drie elementen: stadse kleding, streekdracht en arbeiderskleding. De Twentse modekleding komt steeds meer overeen met de landelijke mode, zoals duidelijk te zien is bij de trouwjaponnen, o.a. een kopie van de trouwjapon van prinses Juliana en een charlston-trouwjapon, en bij de uitgaanskleding. Er is een kostelijke verzameling gala-japonnen, baljaponnen en cocktailjaponnen met toebehoren, tussen 1920 en 1960. Soms nog gemaakt door een naaister maar steeds meer door Enschedese modehuizen, zoals Trautman-Menko, en van stoffen die in Twente geproduceerd werden.


De Twentse streekdracht blijft een meer regionaal karakter houden, zoals het trouwkostuum van een boerin uit het begin van de 20ste eeuw laat zien. De arbeiderskleding (m/v) is afkomstig van Twentse textielarbeiders en boeren en beslaat de eerste helft van de 20ste eeuw. Deze kleding is vaak zelfgemaakt van dikke katoen of linnen en vertoont veel gebruikssporen. Sommige jakken en hemden zijn ingenieus versteld of letterlijk opgelapt.


Grootste verzameling knipmutsen ter wereld

In de vaste presentatie van TwentseWelle is steeds een deel van de kledingcollectie te zien. O.a. de 18de eeuwse kleding en 75 knipmutsen uit de grootste verzameling knipmutsen ter wereld.