2017: Lezing 'Religieuze voorstellingen in de renaissance kunst'

tot en met
    Zondag 25 juni 2017
  • LOCATIERijksmuseum Twenthe

Elke zaterdag vanaf 12 februari 2017 om 14.00 uur - Een lezing over Religieuze voorstellingen in de Italiaanse renaissance kunst in de Gobelinzaal van het museum.

Religieuze voorstellingen in de renaissance kunst

Het zou een misverstand zijn te veronderstellen dat de renaissance in de eerste plaats een seculiere tijd was. Hoewel menselijke waarden en individuele ontplooiing belangrijker werden dan voorheen, bleven de kerk en het christelijk geloof immers alomtegenwoordig. Dat blijkt uit een grote productie van religieuze voorstellingen in de beeldende kunst van die periode: van monumentale frescodecoraties en altaarstukken, tot kleinere schilderijen en sculpturen. Op verschillende manieren voldeden ze aan een behoefte aan visuele ondersteuning van liturgie, gebed of devotionele overweging. In de lezing worden de diverse verschijningsvormen van religieuze schilderkunst van de Italiaanse renaissance behandeld met aandacht voor hun oorspronkelijke functie.

Samenstelling en sprekers

De lezingen zijn samengesteld door kunsthistoricus Dr. Bram de Klerck, en worden gegeven door onze sprekers.

Mini-collegereeks

Deze lezing is onderdeel van een lezingencyclus van in totaal drie verwante lezingen. U kunt naast deze lezing ook een lezing over Italiaanse renaissance kunst of portretkunst bijwonen tijdens de tentoonstellingsperiode:

Lees hier meer over Lezing 1: De kunst van de Italiaanse renaissance op dinsdagen

Lees hier meer over Lezing 2: Renaissance portretkunst op donderdagen

Kosten en tijdstip

De lezingen starten steeds om 14.00 uur en zijn gratis in combinatie met de aankoop van een entreekaart, maar moeten wel gereserveerd worden via online ticketing. Maak hier de keuze voor een ticket incl. lezing.

Tip! Wanneer u vriend wordt van het museum (€35 per jaar) kunt u gratis de lezingen bijwonen én zonder extra kosten het museum bezoeken.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door

• DATUM Zondag 12 februari 2017
    tot en met