Congres 'Gerard de Lairesse: heden en toekomst'

Schrijf je nu in voor een tweedaags congres over het leven, het werk en de waarderingsgeschiedenis van Gerard de Lairesse op 16 en 17 januari 2017.

Naar aanleiding van de tentoonstelling Eindelijk! De Lairesse organiseert Rijksmuseum Twenthe in samenwerking met het RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis een tweedaags congres over het leven, het werk en de waarderingsgeschiedenis van Gerard de Lairesse. Dit congres is toegankelijk voor iedereen met een interesse in kunst; professionals én liefhebbers!

Programma

De eerste dag van het congres, maandag 16 januari, vindt plaats in Rijksmuseum Twenthe en de tweede dag op het RKD te Den Haag. Maandag staat in het teken van de receptie van het werk van De Lairesse en de rol van musea in de waarderingsgeschiedenis van de kunst uit de late 17de eeuw. Aansluitend zullen bij de kunstwerken op zaal enkele prikkelende kwesties ter discussie worden gesteld. Op dinsdag worden in drie sessies nieuwe inzichten gepresenteerd over het netwerk van de schilder, zijn atelierpraktijk en de iconografie en beeldtradities waar hij bij aansloot. Het congres geeft daarmee een nieuwe impuls aan het onderzoek naar deze laatste grote meester uit de Gouden Eeuw.

Eerherstel

De Lairesse was verreweg de belangrijkste schilder uit de late 17de eeuw. Met zijn schilderijen, prenten, tekeningen en publicaties introduceerde hij het Franse classicisme en gaf daarmee een beslissende wending aan de Hollandse kunst die ver in de 18de eeuw doorwerkte. Daarna werd zijn werk verguisd en bleef hij lang ondergewaardeerd. Het werd hoog tijd dat hij opnieuw in de belangstelling van het publiek en onderzoekers komt te staan, hoog tijd dus voor eerherstel. Nog nooit was er een overzichtstentoonstelling over deze Hollandse grootmeester. In Enschede is het werk van Gerard de Lairesse voor het eerst bij elkaar en te zien tot en met 22 januari 2017.

De kosten voor dit congres bedragen €75,00 voor twee dagen inclusief koffie, lunch en borrel op beide dagen. Gereduceerd tarief van €35,00 voor studenten en vrijwilligers van RMT.

Kaarten voor het tweedaagse congres zijn te koop via de webshop van het RKD – Nederlands Instituut voor kunstgeschiedenis.  Klik hier voor meer informatie.