Rijksmuseum Twenthe

Walk-in Worlds. Fotomanifestatie Enschede

24 september 2017 t/m 7 januari 2018 - Fotografie van Martin Roemers en Rob Hornstra. Voor de Fotomanifestatie Enschede 2017 zijn vijf fotografen uitgenodigd die een bijzondere aandacht hebben voor de wereld om ons heen. Hun werk was dit najaar verspreid door de stad te zien.

In Rijksmuseum Twenthe wordt het werk van Martin Roemers en Rob Hornstra getoond. Beide internationaal gerenommeerde fotografen die hun roots in Twente hebben. Roemers’ Metropolis en Hornstra’s The Sochi Project - The Secret History of Khava Gaisanova zijn vanaf 24 september te zien in de galerij van het museum.

Martin Roemers, Metropolis

Martin Roemers (Oldehove, 1962) studeerde aan de AKI in Enschede. Hij is gefascineerd door de snelle urbanisatie van de wereld, en de drukte en energie van de opkomende mega-stad. Voor de serie Metropolis bezoekt hij tussen 2007 en 2015 daarom niet minder dan 25 miljoenensteden.

In dit langlopende project registreert Roemers het straatleven in steden met meer dan tien miljoen inwoners. Hij fotografeert van een hoog standpunt met een lange sluitertijd, waardoor de bewegende stroom van mensen en voertuigen contrasteert met de scherp afgebeelde stilstaande bouwwerken. Op het eerste gezicht zijn het beelden die getuigen van een overweldigende massaliteit, een drukte waarin het individu verdwijnt. Maar wie beter kijkt ontwaart de menselijke maat: de verkoper op de straathoek, een man die wacht, een kind dat zich verveelt.

Rob Hornstra, The Sochi Project - The Secret History of Khava Gaisanova

Fotograaf Rob Hornstra (Borne, 1975) en schrijver/filmmaker Arnold van Bruggen (1979) werkten vanaf 2009 aan een grootse documentaire over de Kaukasus, het omstreden gebied bij Sotsji. De beslissing om het subtropische Sotsji te kiezen als locatie voor de Olympische Winterspelen 2014 deed hen besluiten naar deze stad te reizen voor een foto-documentaire over het afvallige landje Abchazië ten zuiden van Sotsji, en de beruchte deelrepublieken Tsjetsjenië en Dagestan aan de andere kant van de bergen. The Sochi Project analyseert het hele explosieve gebied rond deze stad. Het is een contrastrijke regio getekend door armoede, separatisme, terrorisme en goedkoop strandtoerisme. Thema’s als corruptie, geweld, terrorisme en toerisme vormen de rode draad van het project.

Voor meer informatie over de Fotomanifestatie Enschede, klik hier.