Rijksmuseum Twenthe - Het kunstmuseum van Enschede

De Zilverschatkamer 

Een kabinet is gewijd aan de zilvercollectie die het museum in langdurig bruikleen heeft van de Martens-Mulder Stichting. In speciaal op maat gemaakte vitrines, wordt het prachtige zilver in volle glorie getoond.

Het zilver van de Martens-Mulder Stichting vormt een bijzondere deelcollectie binnen Rijksmuseum Twenthe. Van drinkbekers, tot zoutvaten, theepotten en tabaksdoosjes: de collectie toont een veelheid aan meesterwerken uit de Nederlandse zilversmeedkunst van de 17de en 18de eeuw. In deze periode kennen de Nederlanden grote welvaart en rijkdom, die gepaard gaan met een enorme bloei van de edelsmeedkunst. Uitgebreide dinertafels worden met zilver gesierd. De Hollandse zilversmeden maken prachtige objecten, met verfijnde details en van verbluffende kwaliteit.


Van Vianen

Een absoluut topstuk binnen de collectie is een tazza van de Utrechtse Christiaen van Vianen. De tazza, gemerkt en gekeurd, is gemaakt in de zogenaamde kwabstijl, waar de edelsmeden uit Utrecht beroemd om waren. Dit soort tazza’s werden onder meer gebruikt om wijn uit te drinken. Christiaen van Vianen kwam uit een familie van zilversmeden. 


De Martens-Mulder Stichting

De Martens-Mulder Stichting werd opgericht in 1976, om de verzameling van het echtpaar Jan Cornelis Martens en Roelfina Mulder te beheren en zo mogelijk uit te breiden. Naast hun belangstelling voor beeldende kunst, werd het echtpaar Martens-Mulder geboeid door het edelsmeden. Door de jaren heen ontstond zo een prachtige collectie zilver. Jan Cornelis Martens overleed in 1974. In de jaren na zijn dood bracht zijn echtgenote hun verzameling onder in een stichting.  


Publicatie over zilvercollectie in museumwinkel

In de museumwinkel is de langverwachte publicatie over de zilvercollectie van de Martens-Mulder Stichting te koop. Het rijk geïllustreerde en meer dan vijfhonderd pagina’s tellende boek is voor bezoekers van Rijksmuseum Twenthe verkrijgbaar voor de exclusieve prijs van 59 euro (normale prijs 118 euro).