Rijksmuseum Twenthe

Monumentale wand-tekening Arno Kramer

Kunstenaar Arno Kramer heeft in september 2017 in opdracht van Rijkmuseum Twenthe een monumentale wandtekening gerealiseerd in een van de museumgalerijen. RMT volgt het werk van Kramer al ruim dertig jaar. De directe aanleiding voor deze opdracht is de groepstentoonstelling 'De Aard der Dingen' die te zien is vanaf 5 november 2017 en waarvan Kramer een van de deelnemers is.

Achterkant van de ziel

‘Het verkennen van de achterkant van de ziel, de geest en het hart.’ Zo omschreef Arno Kramer ooit zijn eigen zoektocht naar het oorspronkelijke beeld. Een zoektocht die hij al tekenend volbrengt.

Na een aanvankelijke aarzeling tussen tekenen en schilderen koos Arno Kramer in de jaren zeventig definitief voor de tekening. Kenmerkend voor zijn werk is de combinatie van figuratieve en abstracte elementen. Terugkerende motieven zijn hazen, reeën, landschappelijke elementen, cirkels en rasterpatronen. Deze suggereren een symbolische betekenis, maar er lijkt geen sluitende verklaring te zijn. De basis van zijn tekeningen kan een foto zijn of een landschap. Deze concrete gegevens zijn aanleiding voor steeds weer nieuwe associaties en verbanden. Al tekenend betreedt Kramer onontdekte gebieden – de achterkant van de ziel – en ontstaan er nieuwe beelden.

RMT en Arno Kramer

De band tussen Rijksmuseum Twenthe en Arno Kramer gaat terug tot 1987, het jaar dat het museum voor het eerst werk van Kramer exposeert en aankoopt. In de jaren daarop volgen er meer presentaties, aankopen en ook schenkingen. Inmiddels bezit het museum 58 tekeningen van zijn hand en daarmee heeft het de grootste publieke collectie.

De opdracht voor de wandtekening is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit de Collectieprogramma’s van het Mondriaan Fonds.