Schaatskampioen Jorien ter Mors opent nieuwe tentoonstelling

• DATUMZaterdag 14 oktober 2017
  • TIJD16:00
  • LOCATIEMuseum TwentseWelle

Op zaterdag 14 oktober a.s. opent Olympisch schaatskampioen Jorien ter Mors de nieuwe tentoonstelling 'Van nul- tot duizendpoot'.  Ook geeft Eibert Draisma - ontwerper, uitvinder en kunstenaar - een lezing. Hij vertelt over creativiteit, over kijken naar de natuur, over robots en de toekomst.

Herfstvakantiefestival

De opening van ‘Van nul- tot duizendpoot’ wordt volop gevierd. Er worden in de herfstvakantie tal van extra activiteiten georganiseerd. Je bouwt een eigen robot, maakt een bionische hand en je kunt meedoen aan de workshop ‘skeletten tekenen’. Er zijn familierondleidingen, je kunt speuren naar bewegende beestjes in de binnentuin, de allerkleinsten worden geschminkt als dier of skelet en je kunt een microscooponderzoek doen. Niet bang voor een slang? De beroemde slang Loesje brengt een bezoek aan het museum en haar verzorger geeft een college over de vraag waarom een slang geen poten heeft. Op zondag 22 oktober kun je zomaar oog in oog staan met de immens grote insecten van het BigBugs theater. En er is nog veel meer. Het volledige programma inclusief tijden vind je hier

Van nul- tot duizendpoot

Voortbewegen kan op talloze manieren. ‘Van nul- tot duizendpoot’ gaat over de mechanieken van de natuur; over de constructies van de verschillende dieren en hoe ze werken. ‘Het mechanisch wereldbeeld’ wordt geschetst.

Want we veranderen telkens van vorm om vooruit te komen. We lopen, zwemmen, kruipen, graven, kronkelen, springen en vliegen de wereld over. Maar hoe werken al die voortbewegingsmechanieken nu eigenlijk? Dát ervaar je in deze tentoonstelling.

Een luiaard die met zijn klauterpoten in de bomen hangt en een dolfijn die zwemt met zijn flippers. Oppervlakkig gezien lijken die arm van de luiaard en de vin van de dolfijn niets met elkaar te maken te hebben. Maar schijn bedriegt - de gelijkenissen zijn enorm. Dat levert prachtige beelden op, én een schat aan informatie voor wetenschappers. Er verschijnen steeds meer robotdieren. ‘Van nul- tot duizendpoot’ toont skeletten - van mammoet tot mol en van kat tot kangoeroe, robots, kunstwerken, tekeningen, video’s en foto’s.

En ook in de museumfabriek staan de bewegende beestjes centraal. Geïnspireerd door de skeletten, dieren en robots in de tentoonstelling kan iedereen hier zijn eigen exoskelet, mechanische hand, klimmend dier, wobbler-robot en een zelfbedachte mechanische constructie fabriceren.

• DATUMZaterdag 14 oktober 2017
  • TIJD16:00