Rijksmuseum Twenthe

Unieke Medusa van Rubens in Van Schrieck tentoonstelling

Voor de tentoonstelling Otto Marseus van Schrieck en de ontdekking van 'de Bybel der Natuure' heeft RMT een zeer bijzonder topstuk in bruikleen kunnen krijgen. Vanaf zondag 5 november is het beroemde schilderij Hoofd van Medusa van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens (1577-1640) in de tentoonstelling te zien.

Het schilderij van Rubens is een belangrijke inspiratiebron geweest voor de Hollandse Otto Marseus van Schrieck. Marseus kijkt naar de manier waarop Rubens de slangen in het haar van de Griekse prinses schildert. Zijn slangen zijn angstaanjagend maar ook absoluut beeldschoon. Bij Rubens maken de dieren nog deel uit van een mythologische voorstelling. Otto Marseus van Schrieck laat het oude verhaal los en verheft de schepselen tot zelfstandige bewonderenswaardigheden.

De slang

In de schilderijen van Otto Marseus van Schrieck is de slang geregeld het hoofdmotief. Hij is gegrepen door de schoonheid van deze eigenaardig elegante dieren en onderhoudt zelf ook meerdere slangen. Het verhaal gaat zelfs dat hij zou hebben getraind om in de juiste houding stil te blijven liggen.

Rubens’ Hoofd van Medusa is in bruikleen van de Moravska Galerie in Brno, Tsjechië. Rubens maakte twee versies. De andere versie bevindt zich in het Kunsthistorisches Museum in Wenen.