Archief 2018                          Jop Horst

Van 15 april t/m 1 juli 2018 was in de galerij van RMT een presentatie te zien van tekeningen en enkele installaties van de Hengelose kunstenaar Jop Horst. De presentatie was een hommage aan Jop, die in 2014 overleed. Gelijktijdig met de tentoonstelling in RMT was in Zaal Zuid in Hengelo een expositie van zijn werk te zien.

Speels onderzoek

‘De werkwijze is dat ik zo snel reageer dat de lijn is er al, en deze wordt een koning. Of de koning is er al en dan kan het nog een schaap worden. Het is heel direct’, aldus Jop Horst. Zwarte strepen of kinderlijke lijnen, hij liet het gebeuren, keurde niet af. Jop zocht het pure. Terwijl hij werkte aan een tekening of object, zag hij er iets anders in, zodat het iets anders werd. Niets stond vast. Als je dacht dat het de ene kant op ging, dan ging het de andere kant op. Jop werkte bij de gratie van toeval en speels onderzoek, waarmee hij tot verrassende ontdekkingen kwam.

Dat gold ook voor zijn installaties. De basis hiervoor werd vaak gevormd door analoge apparaten als een platenspeler, sinaasappelpers, mixer of geluidsboxen. Jop had geen voorkeur voor een gepolijste presentatie; de snoeren en stekkers waren altijd zichtbaar. Hij bracht het gecompliceerde terug tot de basis.

Alles was kunst

Er is niet veel bewaard gebleven van zijn werk: Jop maakte van oude installaties weer nieuwe. Wat er over is zijn een tiental objecten, filmpjes, dozen met tekeningen en mooie herinneringen. Kunst en leven liepen bij Jop in elkaar over. Daarom was het ook zo’n rommel bij hem thuis, alles was kunst.

Jop heeft met diverse kunstenaars samengewerkt en was een inspirerend voorbeeld voor zijn collega’s. Ook maakte hij deel uit van de Hengelose Slaapclub, de band IQ-loze Mietjes en de FAB 5, een zooitje ongeregeld dat de orde op de hak nam. Ter plekke ontstane ideeën werden uitgevoerd, kunst in wanorde. Dan werden spullen uit Jops atelier en huiskamer in een busje meegenomen en dan werd het busje ter plekke, zeg maar, leeg gekieperd.